Петро Огоновський: 170 років

Петро Огоновський: 170 років

All day
20.07.2023

Петро Огоновський (1853–1917), український педагог, освітній діяч

Петро Огоновський народився 20 липня 1853  у с. Чагрів, нині Рогатинський район на Івано-Франківщині. Батько о. Михайло Огоновський був священником – настоятелем церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Огоновські мали шляхетське походження і належали до гербу Огоньчик. Родина була знана, брати-професори: Омелян – історик української літератури та лінгвіст; Олександр – талановитий правник.

Петро, наймолодший з когорти славетних братів, у 1866-73 навчався у Бережанській гімназії, потім у Львівському та Віденському університетах. Далі працював учителем математики й фізики в Академічній гімназії у Львові з 1885 по 1910 р., пробувши на посаді повних 25 років. Відомий як автор шкільних підручників з математики і фізики. Слід відзначити, що Петро Огоновський написав один із перших підручників українською мовою для загальноосвітньої школи, а саме «Учебник фізики для низших кляс середних шкіл» (1897), де зібрано та систематизовано низку фізичних явищ, їхні причини та наслідки. У фондах нашого музею зберігається третє видання цього підручника (Львів, 1920). Пропонуємо ознайомитися з його електронною копією: https://goo.gl/c4uTK3.

Як і старші брати, Петро Огоновський брав активну участь у діяльності «Просвіти», з 1 червня 1899 – дійсний член Наукового Товариства ім. Шевченка, належав до математично-природничо-лікарської секції. Був обраний головою товариства «Просвіта» (1906-10). Створив просвітньо-організаційну, господарсько-промислову та видавничу комісії. 1909  ініціював проведення Просвітньо-економічного конгресу. У Львові проживав на вулиці Хорунщина нижня, 2 (нині вулиця Дудаєва). Під час Першої світової війни емігрував до Відня, де й помер 9 лютого 1917  на 64 році життя. Похований у Львові.

View full calendar

This entry was posted in . Bookmark the permalink.