Олександр Бабенко: 140 років

Олександр Бабенко: 140 років

All day
25.05.2021

Фізик-методист і художник-карикатурист

Олександр Калістратович Бабенко народився 25 травня 1881 в селі Ясинуватці Чигиринського повіту Київської губернії, тепер Олександрійського району Кіровоградської області. Навчався у Златопільській чоловічій гімназії, потім  на фізико-математичному факультеті Київського університету, а також в Київському художньому училищі.

В молоді роки, під псевдонімом «Москіт», О.Бабенко розміщував свої малюнки майже у всіх періодичних виданнях революційного напрямку, які виходили в Києві, активно співробітничав у «Шершні», що видавався у 1906 (виконав для журналу сім малюнків). Проте саме в цей час він припиняє художню творчість і  зосереджується виключно на фізиці. Чому так сталося, можна лише здогадуватися.

У 1907 закінчив університет і до 1929-го викладав фізику в середніх навчальних закладах Вінниці і Вінницької області. У 1932 Олександр Калістратович очолив кафедру фізики Київського педагогічного інституту ім. М.Горького (нині НПУ ім. М. Драгоманова).

О. Бабенко є автором понад ста праць з методики викладання фізики у середній школі, зокрема монографій «Електромагнітна індукція», «Звук», «Коливання і хвилі». За його редакцією видано фундаментальну працю «Нариси з методики викладання фізики в середній школі» (1952-1959).

Помер О. Бабенко 30 вересня 1959,  похований в Києві на Байковому цвинтарі.

View full calendar

This entry was posted in . Bookmark the permalink.