Георгій Де-Метц: 160 років

Георгій Де-Метц: 160 років

All day
21.05.2021

Георгій Де-Метц відомий як видатний фізик, декан фізико-математичного факультету (19131917), ректор (1917) Університету Св. Володимира, один з організаторів і ректор Київського політехнічного інституту (1919), автор численних підручників і методичних посібників для студентів. З 1929 р. власні підручники видавав українською мовою.

Менш відомо, що вчений часто бував у Педагогічному музеї, оскільки за його безпосередньою участю в музеї був організований зразковий фізичний кабінет.

Створений кабінет 1906 р. комісією, до складу якої входили професори Київського університету Г. Де-Метц, С. Слєсаревський, О. Яніцький та ін. Особлива заслуга у створенні кабінету належить Г. Де-Метцу, який визначав напрями діяльності та організацію роботи у ньому. Протягом 14 років (1906-1920) кабінетом незмінно завідував С. Слєсаревський. Кабінет став науково-методичним центром не тільки для київських учителів, але й для учителів фізики інших міст України, які часто відвідували кабінет, знайомилися з його обладнанням, проводили досліди з приладами, слухали оглядові лекції з різних наукових питань, обговорювали проблеми викладання фізики в школах.

Відповідно до статуту кабінет мав за мету

  • слугувати зразком для обладнання фізичних кабінетів у середніх навчальних закладах;
  • знайомити викладачів фізики з новими приладами, які демонстрували і критично обговорювали;
  • слугувати посередником між технічними фірмами і середніми навчальними закладами щодо поширення фізичних приладів;
  • організовувати публічні лекції з фізики систематично і з окремих питань; сприяти педагогічній і науковій праці викладачів фізики;
  • піклуватися про ремонт зіпсованих приладів у різних навчальних закладах.

Роботу київського зразкового фізичного кабінету було популяризовано на Петроградському з’їзді викладачів фізики, хімії і космографії у 1914, де з доповіддю виступив С. Слєсаревський. Там же під його керівництвом було організовано виставку приладів і демонстрування дослідів київськими вчителями (43 прилади для шкільного демонстраційного експерименту та 25 обладнаних лабораторних робіт).

Досвід роботи цього кабінету не втратив свого значення й сьогодні.

На жаль, у зв’язку із закриттям Педагогічного музею радянською владою на початку 1920-х років подальша доля кабінету невідома.

У фондах Педагогічного музею України зберігається праця Георгія Де-Метца – «Курс опытной физики. Теплота. Изд.3» (К.,1915).

Помер Г. Де-Метц 9 березня 1947 у Києві й похований на Лук’янівському цвинтарі.

View full calendar

This entry was posted in . Bookmark the permalink.