Вільям Мак-Дугалл: 150 років

Вільям Мак-Дугалл: 150 років

All day
22.06.2021

150 років тому народився Вільям Мак-Дугалл, англо-американський психолог, один із засновників соціально-психологічних дослідженью

Здобув середню освіту в школах Англії та Німеччини, вищу – у Манчестерському та Кембриджському університетах. Після закінчення навчання був асистентом експериментальної лабораторії Університетського коледжу (Лондон,1901), згодом був призначений викладачем з психічної філософії в Оксфордському університеті (1904), де написав "Фізіологічну психологію" (1905).

Вихід у світ книги Мак-Дугалла «Вступ до соціальної психології » (1908) прийнятовважати датою народження соціальної психології (хоча в тому ж році виходить книга соціологаЕ. Росса «Соціальна психологія», ще раніше, в 1897 Дж. Болдуїн публікує «Дослідження зсоціальної психології»).

У 1920 Мак-Дугалл став професором психології в Гарварді, а в 1927 професором психології в Університеті Дюка, де за участі Дж. Райна організував і першу парапсихологічну лабораторію. Мак-Дугалл вважав, що психічна енергія є такою ж дієвою, як фізична. 

Вчений прагнув створити психосоціальну систему суспільних наук, в якій базисом була б психологія, при цьому головною "надрядковою" наукою вважав соціологію. Поєднуючи її з психологією, вчений розробляв соціально-психологічну теорію особистості, де в якості основної рушія поведінки індивіда розглядалися неусвідомлювані інстинкти, прагнення, імпульси. З первинними інстинктами тісно пов'язані емоції. Так, інстинкту втечі відповідає емоція страху, інстинкту цікавості - емоція подиву,  батьківському інстинкту - емоція ніжності і т.д. На думку Мак-Дугалла, прості емоції об'єднуються в складні, ієрархічно співвідносні групи, на основі яких виникають почуття.

Він вважав, що люди мотивовані спадковими інстинктами, що підштовхують їх до цілей,які можуть бути їм навіть невідомі, часто без вигоди або без думки про задоволення.

Помер Вільям Мак-Дугалл 28 листопада 1938 року.

View full calendar

This entry was posted in . Bookmark the permalink.