Володимир Гнатюк: 150 років

Володимир Гнатюк: 150 років

All day
09.05.2021

9 травня відзначаємо 150 років від дня народження класика української етнографії, відомого фольклориста, мовознавця, перекладача ‒ Володимира Гнатюка. Це була непересічна постать в історії української науки та культури. Вчений колосальної працездатності, справжній ентузіаст своєї справи, ерудит, науковець знаний не лише в Україні, а далеко за її межами. Володимир Гнатюк ‒ член Всеукраїнської академії наук, етнографічної комісії НТШ, наукових товариств Чехії, Словаччини, Австрії, Німеччини, Швейцарії та Фінляндії. Його праці публікувалися на сторінках поважних закордонних видань. Автор близько тисячі наукових розвідок. Самих лише етнографічних збірників вчений підготував і видав 58 томів! Володимир Гнаюк вперше в українській фольклористиці та етнографії поставив вивчення фольклору на науково-методологічну основу.

Народився  9 травня 1871 у с. Велеснів (нині Тернопільської обл.). Збирати етнографічні та фольклорні матеріали Гнатюк почав ще учнем Бучацької гімназії (1880).  Серйозне ж зацікавлення українським фольклором виникло вже під час навчання в Львівському університеті (1894) після знайомства з Михайлом Грушевським, Олександром Колесою та Іваном Франком. З Франком мав дружні стосунки і вважав його своїм учителем. Михайло Драгоманов звернув увагу вченого на майже не досліджену етнографами територію – Закарпаття. Результатом вивчення етнографії цього регіону стала фундаментальна праця Гнатюка – шеститомник «Етнографічні матеріали з Угорської Руси» (1898–1912).

Крім українського, Володимир Гнатюк досліджував фольклор та етнографію майже всіх слов’янських народів: білорусів, росіян, поляків, чехів, словаків, болгар, сербів, хорватів. Уважно стежив і за розвитком фольклористики в Західній Європі. Завдяки йому в українському перекладі з’явилися такі шедеври світового фольклору, як фінський епос "Калевала" (1902), арабські казки "Тисяча й одна ніч" (1906), німецькі "Казки братів Грімм" (1899).

Детальніше про накову, культурну та громадську діяльність вченого, його праці можна ознайомитися за покликаннями: http://www.nbuv.gov.ua/node/4764 ;

http://tnpu.edu.ua/volodimir-gnatyuk.php?clear_cache=Y

View full calendar

This entry was posted in . Bookmark the permalink.