Томас Джефферсон: 280 років

Томас Джефферсон: 280 років

All day
13.04.2023

Томас Джефферсон (Thomas Jefferson; 1743-1826)

3-й президент і один із засновників США, політичний діяч, дипломат, філософ. Національний герой США.

 Томас Джефферсон народився 13 квітня 1743 в Шедвеллі (Вірджинія). Отримав юридичну освіту і у віці 26-років був обраний депутатом Вірджинської законодавчої асамблеї. У 1779-1781 - губернатор штату Вірджинія. Джефферсон - автор проекту Декларації незалежності 1776, президент США в 1801-1809.

Рушійною силою прогресу суспільства Джефферсон вважав систему суспільної освіти. Вирішальну роль у розвитку освіти відводив загальноосвітній школі, яка має бути загальною, безоплатною, світською та обов'язковою для всіх. У "Біллі про загальне поширення знань" (1779) відображені погляди Джефферсона на освіту. Він запропонував триступеневу систему шкіл: у трирічних безоплатних початкових школах учні мали, крім читання, письма й арифметики, оволодівати ремеслами; у школах другого ступеня, які також мали утримуватися коштом держави, для найбільш здібних пропонувалося встановити особливу стипендію, а потім, під час трирічного навчання, виділити приблизно третину з них для подальшої освіти, надавши можливості вдосконалення в обраній спеціальності.

1814 Джефферсон розробив новий проєкт системи освіти, що передбачав після закінчення початкової школи вступ до так званої загальної школи (другий ступінь навчання), яка має 2 відділення: одне для тих, хто виявляє схильність до заняття сільським господарством і ремеслом, інше - для тих, хто схильний до глибокого вивчення наук і продовження освіти у вишах.

Серед шкільних предметів виділяв історію, бо вважав, що знання основних історичних фактів допоможе розібратися у вчинках людей, розпізнати небезпеку політичного честолюбства. Вважав вивчення іноземних мов корисним для тренування пам'яті. Радив опановувати мови у віці від 8 до 15-16 років, причому особливу увагу пропонував звертати на практику розмовної мови. Займався проблемами морального виховання, мріяв, щоб молоді люди виховували в собі чесність, правдивість, давав поради, як виховувати в дітей шанобливість і повагу до старших, поміркованість, працьовитість, гуманність тощо.

Велике значення надавав позашкільній освіті. За його участі в штаті Вірджинія  було створено першу публічну бібліотеку. 1819 було затверджено запропонований Джефферсоном план організації Вірджинського університету як світського навчального закладу. Джефферсон взяв активну участь у складанні навчального плану для університету, у доборі перших професорів, написав для нього один із підручників; брав участь у розробленні архітектурного проекту університетських будівель. Джефферсон був першим ректором Вірджинського університету (з 1825).

Твердо вірячи, що «свобода – природжена  донька науки», Джефферсон постійно дбав про поліпшення сфери освіти в США. Просвітницькі ідеї Джефферсона знайшли відображення в його праці "Нотатки про Вірджинію" (1782).

У 77-річному віці Джефферсон почав писати «Життєпис», в якому намагався осмислити власне життя. Помер 4 липня 1826 в Шарлотсвіллі.

Детальніше: Дробаха Олександр. Право на щастя https://ukurier.gov.ua/uk/articles/pravo-na-shastya-13042018/  

View full calendar

This entry was posted in . Bookmark the permalink.