Вільгельм Дільтей: 190 років

Вільгельм Дільтей: 190 років

All day
19.11.2023

Вільгельм Дільтей (Wilhelm Dilthey; 1833–1911), німецький історик культури, представник філософії життя, літературознавець

Вільгельм Дільтей народився 19 листопада 1833 в м. Бібрих-на-Рейні у родині священника. Навчався в Гейдельберзькому університеті, вивчав теологію. Потім переїхав до Берліна, щоб вивчитись на пастора. Захоплювався читанням праць Платона, Аристотеля, Августина Блаженного. Вивчав давньогрецьку мову та іврит.

Працював журналістом і шкільним вчителем. Викладав в університетах Базеля, Кіля, Бреслау, Берліна. 1868 Дільтей став професором в Університеті Кіля, де завідував архівом праць Фрідріха Шлеяєрмахера. У 1882 – завідувач кафедри філософії у Берлінському університеті. 

Дільтей – один із провідних теоретиків філософії життя та герменевтики, засновник духовно-історичної школи у культурології. Автор праць «Einleitung in die Geisteswissenschaften» («Вступ до науки про дух», 1883), «Der Aufbau der geschichtlichen Welt in den Geisteswissenschaften» («Структура історичного світу у науці про дух», 1910) та ін.

Педагогічні погляди філософа викладені у його промовах «Про можливість загальної педагогічної науки» (1888) та  «Шкільні реформи та шкільні класи» (1890).

Освіта, на переконання В. Дільтея, є удосконаленням духовного життя людини. У зв’язку з цим філософ високо оцінював роль вихователя, порівнюючи його працю із генієм художника, мета якого – розкрити душу вихованця й зрозуміти її тільки любов’ю до нього. Виховання В. Дільтей розглядав як «цілеспрямовану діяльність, через яку дорослі формують духовне життя молодих людей». До найважливіших методик педагогіки відносив розвиток пам'яті, вивчення математики та мов, врахування стимулів учня до здобуття освіти, використання вчителем наочних прикладів для пояснення формальних знань.

Українські переклади праць Дільтея :

Дільтей В. Виникнення герменевтики / Пер. з нім. Я. Стратія, С. Кошарного / Сучасна зарубіжна філософія. Течії і напрями. Хрестоматія. Київ, 1996. С. 31-60.

Дільтей В. Історія молодого Гегеля. Відновлення геґельянства. Київ, 2008.

Помер Вільгельм Дільтей 1 жовтня 1911 в Зейсі.

View full calendar

This entry was posted in . Bookmark the permalink.