Онлайн-лекція «Олекса Тихий (1927-1984) та його педагогічна візія»

20 вересня 2024 р. відбулася онлайн-лекція директора музею, д. пед. н. Олександра Міхна «Олекса Тихий (1927-1984) та його педагогічна візія» для студентів Київського національного лінгвістичного університету, які обрали для вивчення курс професора Ольги Матвієнко «Історія педагогічної думки та освіти в Україні».

Олекса Тихий – видатний діяч національно-визвольного та правозахисного руху, педагог-новатор і філософ, уродженець Донеччини, постать, яка стала символом боротьби за українську мову та національну освіту.

«Ця лекція – нагадування про те, як важливо боротися за свої переконання та не зраджувати власним ідеалам», – такі відгуки залишили студенти після зустрічі.

О. Міхно:

«Щоразу, розповідаючи про Олексу Тихого, я переживаю, мало сказати, почуття найглибшої поваги, але якогось поклоніння цій винятковій Особистості.

Мрію про те, що в майбутній експозиції Педагогічного музею України Олекса Тихий обов’язково буде представлений як Учитель, який у прямому значенні заплатив життям за свої переконання. Євген Сверстюк писав про нього: «Тихий – це явище глибоко повчальне на всі часи. Це свого роду притча на вірність собі…».

Що ми можемо зробити, аби гідно вшанувати його пам’ять? Просто (хоч насправді це дуже непросто) слідувати тим ідеалам, які він сповідував: плекати гідність, любов до рідного слова й України, захищати правду, вивчати й утілювати його педагогічні ідеї, які сьогодні актуальні як ніколи.

За життя Олекси Тихого жодна з його педагогічних праць та публіцистичних статей не була надрукована. Сьогодні вони у відкритому доступі. І кожен може переконатися, яким болем пройняті його статті про стан української мови й культури на Донеччині, якими сучасними є його пропозиції щодо удосконалення освітнього процесу, подивуватися його передбаченням, які, на жаль, справдилися: «Чи буде Донеччина через 10–20 літ складовою частиною української нації як форми спільності людей, об`єднаних єдиною територією, мовою, внутрішніми економічними зв`язками, певними рисами культури і характеру? Думається, що не буде, якщо основний елемент духовної культури – мова – буде так інтенсивно витіснюватись у всіх сферах життя, особливо в закладах освіти» (з листа Голові Президії Верховної Ради УРСР, квітень 1973).

У травні 2024 минуло 40 років з дня смерті Олекси Тихого в радянській тюремній лікарні. Вічна йому пам’ять…»

Презетація О. Міхна «Олекса Тихий (1927-1984) та його педагогічна візія»