Книга «Шкільне музейництво у біографіях і фактах» (2022)

Дорогі друзі та колеги!

Поспішаємо повідомити вам, що нам вдалось реалізувати всеукраїнський дослідницький проєкт повністю! Щойно друком вийшла наша підсумкова робота – книга «Шкільне музейництво у біографіях і фактах», у якій досліджено та презентовано широкому загалу 72 біографії педагогів-засновників музеїв із 22 областей України та Києва. На жаль, через російсько-українську війну не змогли представити відомості про педагогів-музейників Донецька, Луганська та Херсонська області.

Цікавим виявився калейдоскоп змісту діяльності педагогів, який презентує роботу як найбільш популярних, так і доволі рідкісних за тематикою музеїв. Отже, за профілями представлені: етнографічні – 12; музеї історії школи – 10; історичні, військово-історичні, історико-краєзнавчі, краєзнавчі, меморіальні, музей історії села – по 5; історії рідного краю, музеї Природи, літературні, музеї історії освіти – по 3; далі у меншій кількості – художній, меморіально-мінералогічний, історії дитячого туризму, історії Палацу дітей та юнацтва, історії школи-інтернату для сліпих дітей, музей-комплекс та Музей Новітніх Героїв. Це розмаїта палітра людських доль наших колег, які на громадських засадах багато років працюють в освітянських музеях – їхня своєрідна колективна біографія.

Висловлюємо щиру ПОДЯКУ усім, хто підтримав нашу ідею, долучився до цього унікального проекту, провідна ідея якого – зробити ВИДИМИМИ постаті шкільного музейництва України. Зрозуміло, що це, як кажуть, «вершечок айсбергу», але важливо, що перший крок ми здійснили разом, пошанувавши працю наших колег! Водночас наголошуємо, що видання «Шкільне музейництво у біографіях і фактах» – це спроба узагальнити відомості про музейно-освітянський рух в Україні і висловлюємо надію, що надалі подібні дослідження будуть продовжені.

Електронний варіант книги тут: