Всеукраїнський конкурс екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу» — 2024

21.03.2024 відбулося урочисте відкриття Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв закладів освіти «Край, в якому я живу».

У вітальному слові Олександр Міхно, директор Педагогічного музею України, подякував організатору конкурсу – Українському державному центру національно-патріотичного виховання – за творче партнерство, в результаті якого у 2023 р. підготовлено, затверджено і схвалено для використання у навчальних закладах України начальну програму з позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого напряму «Музеєзнавство» (авторка – Лариса Гайда, провідна  наукова співробітниця Педагогічного музею України).

Звертаючись до юних екскурсоводів, О. Міхно зокрема зазначив: «Щиро бажаю екскурсоводам, чиї виступи ми сьогодні почуємо, щоб кожна ваша екскурсія стала захопливою мандрівкою у світ знань та відкриттів! Впевнений, що слухаючи вас, ми переконаємося, що кожен куток нашої рідної України має свою власну неймовірну історію, а ваші екскурсії викличуть у слухачів, включно з шановним фаховим журі, бажання дізнатися більше про той край, в якому ви живете. І можливо, це ваше захоплення – бути екскурсоводом – перетвориться на ваше покликання, а покликання – на вашу мрію, яку ви неодмінно зможете здійснити!

Завершую свій виступ рядками Василя Симоненка:

Хто сказав, що все уже відкрито?
Нащо ж ми народжені тоді?
Як нам помістити у корито
Наші сподівана молоді?

Кораблі! Шикуйтесь до походу!
Мрійництво! Жаго моя! Живи!
В океані рідного народу
Відкривай духовні острови!

Тож вперед, до нових висот, до нових відкриттів, до нових вражень, до нових перемог!»

Програма конкурсу передбачала роботу секцій відповідно до видів музеїв: історичні, мистецькі і природничі та науково-технічні. Представлення відбувалося у вигляді віртуальної екскурсії за допомогою презентації.

Цьогоріч організаторами конкурсу є Український державний центр національно-патріотичного виховання, комунальний заклад «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді» за підтримки та сприяння Департаменту освіти і науки Кіровоградської військової адміністрації.