Участь у конференції «Україна на шляху відновлення: завдання науки і освіти в європеїзації держави»

17-18.05.2023 відбулася Всеукраїнська міжгалузева науково-практична онлайн-конференція «Україна на шляху відновлення: завдання науки і освіти в європеїзації держави» в межах Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти». 

В роботі конференції взяв участь Олександр Міхно, д. пед. н., директор Педагогічного музею України, виступивши на пленарному засіданні з доповіддю «Персоналії зарубіжних освітян у сучасній українській педагогічній біографістиці» (відеозапис доповіді було надано організатору конференції для онлайн-трансляції).

Основні тези доповіді:

  • європеїзація держави, зокрема освітньої сфери, передбачає переорієнтаціюнаєвропейські норми та стандарти;
  • процесу європеїзації освіти сприятиме знання персоніфікованого історико-педагогічного досвіду;
  • поступ української педагогіки забезпечували як продукування власних ідей, так і творче осмислення спадщини зарубіжних педагогів через вивчення їх життєвого та творчого шляху;
  • у сучасній українській педагогічній біографістиці персоналії зарубіжних освітян представлені досить широко завдяки діяльності науковців Педагогічного музею України і Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В.О. Сухомлинського, які на своїх вебресурсах послідовно й систематично поширюють біографічне знання.

Відео виступу: https://youtu.be/2piYwSwAp6M

Програма конференції