До 100-річчя від дня народження Євгенії Кучеренко (1922-2020), української педагогині

Підручник “Українська література  для 5 класу» (1967). 

Можливо, ви за ним навчалися у школі, а, може, використовували у викладацькій діяльності!

8-ме видання цього підручника у 1977 році було відзначено Державною премією УРСР у галузі науки і техніки, а загалом вийшло друком понад 20 його видань!

Автори цього підручника — Олександра Михайлівна Бандура та Євгенія Маркіянівна Кучеренко.

Євгенія Маркіянівна Кучеренко народилась 27 грудня 1922 року у селі Качанівка, нині Хмільницького району Вінницької області.

У 1946 році закінчила Вінницький педагогічний інститут. І цього ж року почала працювати вчителькою української мови та літератури у львівській середній загальноосвітній школі № 74 (смт Рудне, Залізничний район м. Львова). ЇЇ місце роботи було незмінне до виходу на пенсію.

За великі заслуги у справі навчання та виховання Кучеренко Євгенії Маркіянівні було присвоєне звання Героя Соціалістичної Праці (1968). А у 1972 вона захистила кандидатську дисертацію на тему “Розвиток мови у учнів в процесі вивчення української літератури”.

За її статтями та посібниками навчалось не одне покоління вчителів української мови та літератури.

 

У фондах музею зберігаються її методичні посібники:

  • «Розвиток мови на уроках літератури у п’ятому класі» (1965);
  • «Розвиток мови на уроках літератури у 4—5 класах» (1976). 

За незалежної України Євгенія Маркіянівна була співавтором підручників з української літератури для 5-8 класів. Крім того, що Є. Кучеренко працювала у школі, вона 25 років була депутатом Львівської міської ради.

 

Померла Євгенія Маркіянівна 29 грудня 2020 року.

 

У Педагогічному музеї України зберігається персональний комплекс Євгенії Маркіянівни Кучеренко (понад 50 одиниць зберігання). Це різноманітні фотографії, вітальні картки, посвідчення, вирізки з газет тощо. 

У комплексі є і кілька цікавино,на яких зупинимось детальніше.

Перше — це рукопис Євгенії Маркіянівни.  “Підготовка вчителя літератури до уроку” (1960). По суті, це опорний конспект для виступу перед аудиторією, оскільки рукопис розбитий на підтеми, а зміст прописаний стисло та по пунктах (“Методи і прийоми які використовуються на уроках літератури”, “Прийоми активізації учнів”, “Види позакласної та позашкільної роботи” і т.д.).

Наступний цікавий документ  —  лист від редакції журналу “Українська мова та література в школі” з проханням написати статтю на тему “Підготовка п’ятикласників до аналізу художніх творів”. 

І ще один предмет, на якому ми з акцентуємо увагу, —  маленька книжечка “Герой соціалістичної праці Є.М. Кучеренко”(1975). 

Книжечка підписана самою Євгенією Кучеренко.  Цікавий і зміст цієї книжечки, оскільки Євгенія Маркіянівна ділилась своїми думками про освіту та навчання підростаючого покоління та моментами становлення її як педагога. Окремі її думки вражають актуальністю: “Ми, вчителі літератури, — пише Є.  Кучеренко, — працюємо в умовах жорстокої конкуренції із засобами масової інформації. Коли в недалекому минулому учень в класі уважно вслухався в кожне слово вчителя, то тепер він сам засипає своїх вчителів питаннями після почутої радіо інсценізації, побаченої театральної вистави чи телепередачі. Але не тільки це…”. Здається, що це написано сьогодні, а не в далекому 1975 році.

 

Детальніше ознайомитися матеріалами комплексу та більше дізнатись про Євгенію Кучеренко можна у Педагогічному музеї України.

Кіра Степанович,

старший науковий співробітник музею