XI Всеукраїнська наукова онлайн-конференція «Київ і кияни в соціокультурному просторі України ХІХ – початку ХХІ ст.: місто як інформаційно-комунікаційний осередок»

25.05.2022 Олександр Міхно, директор музею, та Оксана Матвійчук, доцент Інституту післядипломної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка взяли участь у XI Всеукраїнській науковій онлайн-конференції «Київ і кияни в соціокультурному просторі України ХІХ – початку ХХІ ст.: місто як інформаційно-комунікаційний осередок», виступивши  на пленарному засіданні зі спільною доповіддю «Реалізація онлайн-проєкту «Педагогічна мапа Києва»

Зміст виступу:

  • онлайн-проєкт «Педагогічна мапа Києва» — це розповіді про локації, пов’язані з педагогами (вулиці, пам’ятники, меморіальні дошки тощо).  Ми розповідаємо про вшанування пам’яті українських педагогів у міському просторі Києва.
  • проєкт може стати цікавим джерелом для дослідження з історії освіти, зокрема дослідження колективної пам’яті: коли і чому іменами саме цих педагогів названі вулиці, навчальні заклади; чи називають іменами педагогів вулиці зараз. Такі узагальнення можна буде зробити за підсумками проєкту, який наразі триває;
  • цей проєкт є актуальним у зв’язку з процесами декомунізації та деколонізації і пов’язаним з цими процесами перейменуванням вулиць і демонтажем пам’ятників і пам’ятних дошок. До речі, «забуття», «забування», за спостереженням французького антрополога Марка Оже і французького філософа, одного із провідних представників філософської герменевтики Поля Рікера, є невід’ємною частиною пам’яті, є наслідком публічного використання минулого (стирання певних подій на основі політичних змін; руйнування або переміщення пам’ятників та меморіальних дощок, присвячених відомими особам);
  • цей проєкт є реальним внеском у реалізацію сучасної офіційної політики пам’яті, а саме: Постанови Верховної Ради України від 17.12.2021 №1982-IX “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022-2023 рр.” (п. 4. Рекомендувати Міністерству культури та інформаційної політики України забезпечити організацію у закладах культури тематичних виставок, експозицій та інших заходів, присвячених пам’ятним датам і ювілеям 2022-2023 років) та Рішення Київської міської ради від 15.04.2022 №4567/4608 “Про відзначення на території Києва пам’ятних дат та ювілеїв у 2022 році” (п. 2. Організація інформаційних тематичних, навчально-виховних, культурно-мистецьких, інших заходів у навчальних закладах та закладах культури, спрямованих на донесення інформації про події та особи, пов’язаними із зазначеними пам’ятними датами і ювілеями).

 

Організатор: Київський університет імені Бориса Грінченка, кафедра історії України Історико-філософського факультету

З програмою конференції можна ознайомитися тут

Презентацію можна переглянути тут

З дописами проєкту можна ознайомитися за хештегом   #Педагогічна_мапа_Києва