Вебінар «Педагогічна мапа Києва: проспект Академіка Глушкова»

21.11.2023 відбувся вебінар «#Педагогічна_мапа_Києва: проспект Академіка Глушкова»

Під час вебінару учасники дізналися цікаві факти з життя та діяльності Віктора Глушкова (1923-1982), основоположника інформаційних технологій в Україні, засновника і директора Інституту кібернетики; переглянули унікальні фотографії вченого та документальний фільм 1980-х рр. «В. Глушков — кібернетик» (з фондів Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву).

Віктор Глушков – не лише багатогранний учений, але і талановитий педагог. Ще в часи становлення Інституту кібернетики він організував ефективний навчальний процес підготовки і перепідготовки кадрів в галузі обчислювальної техніки і кібернетики, постійно читав лекції для студентів, аспірантів, викладачів та інших фахівців. З його ініціативи в Київському університеті імені Шевченка відкрили перший в СРСР факультет кібернетики; з 1965 і до смерті очолював кафедру теоретичної кібернетики за сумісництвом. Під його керівництвом захищено понад 100 дисертацій.

Важливим педагогічним умінням В. Глушкова, яке допомагало йому в роботі та зокрема в педагогічній діяльності, був талант оратора. Логічно бездоганно вибудовуючи свій виступ перед аудиторією, він заворожував слухачів летом думки, водночас міг імпровізувати і жартувати, роблячи людей співучасниками творчого процесу.

Спікери вебінару:

  • Людмила Любарська, провідна наукова співробітниця Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву;
  • Наталя Петрощук, к. пед. н, доцентка Інституту післядипломної освіти Київського університету Бориса Грінченка;
  • Оксана Матвійчук, к. пед. н, доцентка Інституту післядипломної освіти Київського університету Бориса Грінченка;
  • Олександр Міхно, д. пед. н., директор Педагогічного музею України;

Учасники вебінару – 25 науково-педагогічних, бібліотечних та музейних працівників м. Києва.

Організатор: Інститут післядипломної освіти Київського університету Бориса Грінченка

Співорганізатор: Педагогічний музей України