Вебінар «Педагогині: Марійка Підгірянка»

07.05.2024 відбувся вебінар, присвячений українській педагогині та поетесі Марійці Підгірянці (Марія Омелянівна Ленерт, у шлюбі – Домбровська)

Під час вебінару учасники дізналися цікаві й маловідомі факти про життєвий шлях і різнобічну творчу діяльність Марійки Підгірянки (1881-1963), про її поетичний дар та педагогічний талант, про 40-річну вчительську працю, про внесок у освіту і виховання, про дитячі твори письменниці, які зберігаються у фондах Педагогічного музею України, про увічнення її пам’яті в назвах вулиць, закладів освіти і культури.

У статті «Національне і патріотичне виховання молоді» Марійка Підгірянка писала: «Що ж є патріотизм? На мою думку, се не геройство, не мучеництво, не слава, се просто обов’язок кожної людини перед своєю нацією». І ці слова повністю підтверджує її життєтворчість.

Головний спікер вебінару

  • Василь Левицький, завідувач Білоославського музею Марійки Підгірянки (Надвірнянський район Івано-Франківської області.

Спікери:

  • Наталя Петрощук, к. пед. н., доцент Інституту післядипломної освіти Київського столичного університету імені Бориса Грінченка;
  • Оксана Матвійчук, к. пед. н., доцент Інституту післядипломної освіти Київського столичного університету імені Бориса Грінченка;
  • Олександр Міхно, д. пед. н., директор Педагогічного музею України;
  • Вікторія Бондаренко, старша наукова співробітниця Педагогічного музею України.

Учасники вебінару – понад 40 науково-педагогічних, педагогічних, бібліотечних та музейних працівників Києва, Запоріжжя, Кропивницького, Волинської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Миколаївської областей.

Організатори: Інститут післядипломної освіти Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, Педагогічний музей України.

Вебінар проведено в межах навчального модуля «Українська педагогіка в персоналіях»