Урочисте вручення книги «Шкільне музейництво у біографіях і фактах»

Сьогодні вкрай актуальним є питання формування локальної культурної ідентичності місцевих громад. Одним із дієвих чинників цього процесу є місцеві музеї, зокрема ті, що розвиваються у закладах освіти. Шкільне музейництво – це подвижницька справа педагогів, які формують місцеве духовне середовище засобами долучення дітей та молоді до вивчення, збереження історії, культури, природи рідного краю, присвятивши цій справі своє життя. Впродовж 2022 р. Педагогічний музей України у співпраці з Українським державним центром національно-патріотичного виховання ініціював проведення дослідницького проєкту «Шкільне музейництво у біографіях і фактах», підсумком якого стало видання книги про плеяду хранителів та популяризаторів історико-культурної спадщини України, їхній своєрідний Творчий портрет. За задумом організаторів зазначене видання мають отримати усі музеї або автори, матеріали яких у ньому вміщено. Серед таких педагогів-подвижників – Леонід Солгутовський, засновник і творець історичного музею Хащуватської середньої школи, що на Кіровоградщині.

Нині школа змінила статус і назву – Комунальний заклад «Хащуватський ліцей» Гайворонської міської ради, але традиції увічнення пам’яті про Л.І. Солгутовського зберігаються: провулок, де він жив і де знаходиться школа, носить його ім’я; у 2009 р. відкрито меморіальну дошку; радою музею прийнято рішення щороку, у день народження та смерті видатного педагога-земляка, проводити годину пам’яті; у музеї зберігаються особовий фонд Л. Солгутовського та присвячена окрема експозиція як творцю музею. Саме його самовіддана багаторічна праця дала області один з кращих музеїв, що діє сьогодні у його рідній школі, директоркою якої є учениця Леоніда Ізрайловича – Олена Михайлівна Вдовиченко.

Ще із шкільних років вона була залучена до його оркестру, а далі, до краєзнавчо-просвітницької діяльності, нині продовжує й розвиває справу патріотичного виховання нових поколінь хащуватців. Музей передусім працює з дітьми, тому тут є речі, які можна брати до рук, вивчати, досліджувати. Вчителі у музеї проводять уроки історії, географії, природознавства, літератури. Розроблені оглядові та тематичні екскурсії, які проводять учні. Тут завжди цікаво – захоплююча розповідь про людську долю і гідність, про конкретну людину чи подію. Так виникає стійкий інтерес до вивчення історії рідного краю. Нині музей розширює свій фонд, документуючи крок за кроком події у територіальній громаді.

Тож напередодні нового навчального року, під час традиційної серпневої конференції педагогів, Роман Волуйко, Гайворонський міський голова, вручив книгу «Шкільне музейництво у біографіях і фактах» Олені Вдовиченко – директору КЗ «Хащуватський ліцей» (джерело: https://cutt.ly/hwz5n4TH )