Участь в ХI науково-практичній конференції «Музейна педагогіка – проблеми, сьогодення, перспективи»

27-28 вересня 2023 р. у Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» відбулась ХI науково-практична конференція «Музейна педагогіка – проблеми, сьогодення, перспективи», на якій розглядались актуальні проблеми розвитку музейної педагогіки, питань актуалізації, інтерпретації історико-культурної спадщини та використання її потенціалу в освіті та вихованні дітей.

Співорганізатори конференції: Національна академія педагогічних наук України, Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна НАПН, кафедра ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття».

Основна мета творчого спілкування фахівців полягала в необхідності узагальнити набутий досвід та визначити нові методи і форми діяльності у музейній педагогіці, а також розглянути процес трансформації основних функцій педагогіки до умов конкретного музейного закладу.

У зібранні взяли участь працівники провідних музеїв України, науковці, керівники і педагогічні працівники вищих, загальноосвітніх, середньо-спеціалізованих установ, педагоги-психологи, керівники та педагоги закладів дошкільної, позашкільної освіти, представники громадських організацій.

За тематичним напрямом «Сучасний контекст функціонування музейно-педагогічних проєктів і програм» у роботі конференції взяла участь Лариса Гайда, провідна наукова співробітниця Педагогічного музею України, яка презентувала присутнім наше видання – книгу «Шкільне музейництво у біографіях і фактах»(2022), електронна версія якої розміщена на сайті музею:

Книга «Шкільне музейництво у біографіях і фактах» (2022)

Протягом двох днів вчені та музейники говорили про виклики у розвитку музейної педагогіки в Україні. Адже цей напрям вимагає переосмислення відповідно до наших реалій. Музей має бути актуальним, цікавим та доступним для юних та дорослих відвідувачів. Для вирішення цього питання варто користуватися набутками та знаннями сучасного світу разом із маркетингом та цифровими інструментами. Заслухані доповіді підкреслили необхідність створення нових підходів у галузі музейної педагогіки – активізації ролі візуалізації освітньої діяльності в музейному просторі та необхідності осмислення ролі музею як центру реабілітації. Також, під час зібрання учасники мали можливість відвідати екскурсію-феєрію «Дума про гетьмана Івана Мазепу» (в межах спільної виставки «Європейська Україна. Доба Мазепи»).

За підсумками конференції було підготовлено і видано збірник: Музейна педагогіка – проблеми, сьогодення, перспективи. Матеріали Десятої науково-практичної конференції (27-28 вересня 2023 р.) / Національний заповідник «Києво-Печерська лавра». – Київ: 7БЦ, 2023. – 74 с.).

Джерело:  https://www.facebook.com/kplavra/?locale=uk_UA