Участь у круглому столі «Майбутнє шкільних музеїв: розвиток і трансформація в умовах сучасних викликів»

31 жовтня 2023 р. Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти за участі Волинського обласного центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді та Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України організовували круглий стіл «Майбутнє шкільних музеїв: розвиток і трансформація в умовах сучасних викликів».

Актуальність проведення заходу викликана потребою обговорення назрілих проблем подальшого функціонування та розвитку шкільних музеїв при закладах освіти, переорієнтації їхньої діяльності в сучасних умовах викликів і втрат, спричинених російсько-українською війною, їхнього місця і ролі в освітньому процесі, збереженні національної історико-культурної спадщини та національно-патріотичному вихованні учнівської молоді, підняття престижу у місцевих територіальних громадах.

Онлайн-участь у круглому столі взяли керівники та музейні працівники, краєзнавці, наукові та науково-педагогічні працівники, педагоги закладів загальної середньої та позашкільної освіти, міських і обласних центрів національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді міст Києва, Львова, Тернополя, Полтави, Рівного, Ужгорода, Луцька, Київської, Рівненської, Житомирської, Тернопільської, Хмельницької, Полтавської, Харківської і Волинської областей.

До розгляду були запропоновані такі питання:

  • Методологічні аспекти розвитку освітянського музейництва.
  • Актуальні стратегії і практики освітньої діяльності шкільних музеїв.
  • Музей при закладі освіти як майданчик для реалізації освітніх проєктів у період воєнного стану.
  • Місце і роль музеїв закладів освіти у діяльності територіальних громад.
  • Пріоритетні напрями дослідження та комплектування фондових колекцій, документування подій сучасності засобами шкільного музею.
  • Нормативно-правова база як основа та нові можливості діяльності музейних закладів системи освіти.

У заході взяла участь Лариса Гайда, провідна наукова співробітниця музею, з доповіддю «Методологічні аспекти розвитку  освітянського музейництва у науково-дослідній діяльності Педагогічного музею України», зосередивши увагу присутніх на трьох напрямах діяльності Музею для вказаної цільової категорії педагогів електронний ресурс «Музейна педагогіка», всеукраїнський дослідницький проект «Шкільне музейництво у біографіях і фактах» та навчальна програма з позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого напряму «Музеєзнавство».

Наталія Титаренко, вчитель ОЗЗСО «Прилісненський ліцей Прилісненської сільської ради» Камінь-Каширського району ознайомила із музейними проєктами, які використовує у формуванні патріотизму здобувачів освіти під час воєнного часу у шкільному Музеї історії села Прилісне.

 

Про роль і місце шкільного музею у формуванні української національної ідентичності на прикладі музеїв Волині розповіла Любов Грабинська, методист КЗ «Волинський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді».

Цікавими заходами і проєктами представили роль і місце музею відомого волинського дослідника, мовознавця і краєзнавця Миколи Корзонюка у діяльності місцевої територіальної громади Світлана Василюк, директор ліцею «Бужанківський ліцей імені Миколи Корзонюка Поромівської сільської ради Володимирського району» на Волині та її молода колега, Тетяна Гордієвич, керівник музею.

Матеріали круглого столу будуть опубліковані в електронному збірнику на сайті ВІППО.

Програма круглого столу тут: http://vippo.org.ua/…/—31-10-2023-4-1698668081585321.pdf

Джерело: https://www.facebook.com/vippo.lutsk.ua?locale=ru_RU