Участь у конференції «Середня Наддніпрянщина: матеріальна та духовна культура» (до 100-річчя з дня народження М.Сікорського)

15 вересня 2023 р. у Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» відбулась ІV Всеукраїнська наукова конференція «Середня Наддніпрянщина: матеріальна та духовна культура» (до 100-річчя від дня народження М.Сікорського). Для обговорення були запропоновані такі напрями: Михайло Іванович Сікорський і українське музеєзнавство; народні традиційні ремесла та промисли; звичаєво-обрядова культура; народна творчість: традиції та сучасність; музеї України в умовах сучасної російсько-української війни; етнографічне музеєзнавство.

У роботі конференції взяла участь провідна наукова співробітниця Педагогічного музею України Лариса Гайда з доповіддю «Шкільне етнографічне музейництво у цифрах та біографіях», відзначивши, що за підсумками крайнього огляду музеїв при закладах освіти дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійної (професійно-технічної) освіти на 01.10.2022 р. в Україні зареєстровані і діють 618 музеїв етнографічного профілю. Вони виявились доволі популярними і при підготовці видання «Шкільне музейництво у біографіях і фактах». Це свідчить, що музеї етнографічного профілю стабільно розвиваються у закладах освіти України, незважаючи на втрати і суспільні потрясіння, а також відіграють значну роль у формуванні власної локальної культурної ідентичності та сприяють відповідальності громад за збереження матеріальної та духовної спадщини.

З програмою конференції можна ознайомитись тут:

https://drive.google.com/file/d/1KuelIc-mF-mXjYqDFOPs0_2BpEMcr8hd/view?usp=sharing