Тренінг з питань забезпечення змістової доступності закладів культури для відвідувачів з порушеннями зору

5-6  вересня 2023 р. у Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв відбувся тренінг з питань забезпечення змістової доступності закладів культури для відвідувачів з порушеннями зору.

Тренерка – старша наукова співробітниця Педагогічного музею України Національної академії педагогічних наук України Кіра Степанович. 5 вересня 2023 р. вона розповіла представникам закладів культури Закарпаття про особливості театральної аудіодискрипції (музичні та драматичні спектаклі, балет), співпрацю з режисером задля успішного створення змістової доступності, етапи підготовки аудіодискрипції, а також про роботу з консультантами і тестерами під час них, приклади з особистого досвіду. Кожен учасник отримав домашнє завдання для практичне відпрацювання.

6 вересня учасники представлявли свої домашнє завдання – аудіодискприпцію зображення чи відео – і разом з тренеркою детально їх розбирали. На практичному відпрацюванні була присутня експертка з доступності ГО «Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ» Марина Сташина-Неймет, яка також ділилася враженнями від аудіодискрипцій учасників та вказувала на правильні та помилкові моменти у ході описів зображеного.

Захід проведено на виконання розпоряджень Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року №366-р «Про схвалення Національної стратегії із створення безбарʼєрного простору в Україні на період до 2030 року», Закарпатської обласної державної адміністрації-обласної військової адміністрації від 24.04.2023 №393 «Про план заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбарʼєрного простору в Україні на період до 2030 року у Закарпатській області».

Джерело, фото: Департамент культури Закарпатської ОДА