Культурно-просвітницький захід «Волошковий чин Володимира Дурдуківського»

17 вересня 2024 р. у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» відбувся культурно-просвітницький захід «Волошковий чин Володимира Дурдуківського», присвячений 150-річчю від дня народження діяча.

У своїх виступах доповідачі — Ольга Сухомлинська, д. пед. н., академік НАПН України, та Олександр Міхно, д. пед. н., директор Педагогічного музею України — говорили про подвижницьку діяльність і трагічну долю Володимира Дурдуківського, про актуальність його педагогічних ідей, наголосили на його внеску в розвиток української освіти, зокрема як керівника Першої української гімназії імені Тараса Шевченка, яка стала символом національного відродження та розвитку українського шкільництва освіти в період визвольних змагань; відбулася також презентація книги «Праці Володимира Дурдуківського у фондах Педагогічного музею України», виданої до 150-річчя від дня народження педагога.

Тетяна Шептицька, к. ф. н., заступник директора Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», докладно розповіла про трагічні обставини арешту, допитів та розстрілу Володимира Дурдуківського, підкреслила значення дослідження цих подій для відновлення історичної справедливості та збереження пам’яті про репресованих діячів української культури та освіти.

Інна Галак, к. ф. н., заступниця директора з наукової роботи Музею видатних діячів української культури, висвітлила цікаві аспекти особистого та родинного життя Володимира Дурдуківського, його широке коло спілкування з представниками української інтелігенції того часу.

Біля стіни пам’яті з його іменем було створено міні-експозицію: портрет педагога, живі квіти та примірники книги «Праці Володимира Дурдуківського у фондах Педагогічного музею України», виданої до 150-річчю від дня народження.

Організатори: Меморіальний заповідник «Биківнянські могили», Національна академія педагогічних наук України, Педагогічний музей України, Музей видатних діячів української культури

150 років від дня народження Володимира Дурдуківського відзначається на державному рівні відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2024-2025 роках».