ХVIІ міські педагогічні читання «В.О. Сухомлинський у діалозі з сучасністю»

03.11.2022 директор музею Олександр Міхно взяв участь ХVIІ міських педагогічних читаннях «В.О. Сухомлинський у діалозі з сучасністю. Шлях до серця дитини в травматичних ситуаціях життя», які відбулися у м. Бровари Київської області.

У вітальному слові до учасників читань О. Міхно наголосив на актуальності педагогічної спадщини Василя Сухомлинського, яка, за словами Григорія Клочека, наділена феноменом невичерпальності і здатністю оновлювати в часі. 

З виступу О. Міхна: «У квітні 1970, за кілька місяців до передчасної смерті, Василь Олександрович написав працю «Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості», як доповідь про сукупність друкованих праць, наданих до захисту на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук.  У список доданих до доповіді публікацій були включені практично всі значні роботи педагога. Отже, цю проблему В.Сухомлинський розглядав як головну у своїй творчості. Пропоноване ним визначення всебічно розвиненої особистості досить містке і водночас лаконічне, а до того ж – настільки актуальне, що викликає непідробне захоплення феноменальною педагогічною проникливістю. Вслухаймось у слова Василя Олександровича і подивуймось, настільки вони суголосні сьогоденню: «Всебічно розвинена людина – це громадянин-патріот Вітчизни, мужній захисник рідної землі, чесний, умілий, закоханий у свою справу трудівник, культурна особистість, якій не чужі живі, повнокровні радощі й пристрасті людські, вірний батько і чоловік, любляча мати і дружина».

У читаннях взяли участь Валерій Кащеєв, директор Броварського ліцею №2 ім. В.О. Сухомлинського, Оксана Мельник, начальник Управління освіти і науки Броварської міської ради Броварського району Київської області; Леся Сухомлинська, Голова Всеукраїнської асоціації Василя Сухомлинського, науковий співробітник ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського, Ірина Хемчян, завідувачка відділу науково-методичної, соціокультурної та міжнародної діяльності ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського, Тетяна Тоцька Петрівна, директор ЗДО «Ялинка» імені В.О. Сухомлинського Всеукраїнського центру із розповсюдження та впровадження ідей В.О. Сухомлинського, а також педагогічні працівники Броварського ліцею №2 ім. В.О. Сухомлинського.

Читання відбулися онлайн і зібрали 58 учасників.

Організатор: Броварський ліцей №2 ім. В.О. Сухомлинського.

З програмою читань можна ознайомитися тут