Всеукраїнський вебінар «Музеї і бібліотеки як соціальні інституції пам’яті»

18 травня 2022 р. з нагоди Міжнародного дня музеїв відбувся Всеукраїнський вебінар «Музеї і бібліотеки як соціальні інституції пам’яті», у якому взяли участь директор музею Олександр Міхно та провідна наукова співробітниця Лариса Гайда.

З виступу О. Міхна «Актуальна тематика музейних і бібліотечних онлайн-проєктів в умовах воєнного стану»:

«Музеї та бібліотеки належать до інституцій, соціальною функцією яких є збереження пам’яті. Ці інституції, з одного боку, актуалізують минуле і зберігають історичні джерела для відтворення культури, а з іншого – є індикаторами соціокультурних змін. І особливо гостро, виразно ця соціальна функція проявляється у часи змін та потрясінь. Важливо, що робота, яку здійснювали музеї і бібліотеки у мирний час – виставки національної спадщини, вшанування попередників – є надзвичайно актуальною в умовах воєнного стану. Про це свідчать онлайн-проєкти Педагогічного музею України (#Книжковий_Фронт, #ПедагогічнийКалендар2022, #цитата_від_музи_педагогіки, #Педагогічна_мапа_Києва, #ШкільнийПідручник, #100річні_книжкові_і100рії, #Фотобанк_Педагогічного_музею ) та Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В.О. Сухомлинського НАПН України («Ми стоїмо на плечах наших попередників», #Читаймо_Сухомлинського_онлайн , #SukhomlinskyNews

З виступу Л. Гайди «Реалізація дослідницького проєкту “Шкільне музеєзнавство у біографіях і фактах”»:

«До Міжнародного Дня музеїв ми презентуємо унікальний дослідницький проєкт «Шкільне музейництво у біографіях і фактах».

Шкільне музейництво – це подвижницька справа, тож маємо плеяду хранителів та популяризаторів історико-культурної спадщини України. Проєкт є першим кроком у популяризації музейної справи у такому форматі. Його мета: дослідження та узагальнення відомостей про український освітній музейний рух в особах.

Проєкт реалізується упродовж 2022 року, його організаторами є Педагогічний музей України та Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді. До участі запрошуються колективи закладів освіти, що мають музеї та бажають зробити свій внесок у популяризацію музейної справи, а також віддати належне засновникам музеїв та діючим педагогам-музейникам.

Підсумком проєкту має бути перше в Україні видання «Шкільне музейництво у біографіях і фактах», яке отримають усі учасники проєкту. Електронна версія буде доступна на сайті Педагогічного музею України».

 

Організатори вебінару: Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В.О. Сухомлинського НАПН України та Педагогічний музей України