Участь у ХІV Луньовських читаннях «Проблеми охорони та збереження музейних пам’яток у період воєнних дій та інших надзвичайних ситуацій: історія та сьогодення»

05 травня 2023 р. у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна відбулись ХІV Луньовські читання «Проблеми охорони та збереження музейних пам’яток у період воєнних дій та інших надзвичайних ситуацій: історія та сьогодення».

У роботі секції «Просвітницька діяльність музейних та інших освітньо-культурних закладів в екстремальних умовах: історія, досвід, інновації» взяла участь провідна наукова співробітниця Педагогічного музею України Лариса Гайда з доповіддю «Сучасні освітньо-пізнавальні програми музеїв України для дітей та молоді (за матеріалами електронного ресурсу «Музейна педагогіка»).

Луньовські читання організовані науковцями і викладачами кафедри історіографії, джерелознавства та археології історичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, від імені яких учасників зібрання привітав Сергій Посохов – завідувач кафедри, голова Асоціації співробітників музеїв закладів вищої освіти м. Харків, доктор історичних наук, професор.

З часу заснування читань вибудувався оригінальний алгоритм їх проведення, що переріс у певні традиції: на пленарному засіданні оголошується про вручення щорічної Премії імені А. Луньова. Це картина від художниці Ніни Вербук: https://uk.wikipedia.org/wiki/Вербук_Ніна_Семенівна . Повідомила про цю подію та представила збірники матеріалів попередніх Луньовських читань доцент кафедри, кандидат історичних наук Ольга Павлова.

Ольга Вовк, кандидат історичних наук, заступник директора Центру українських студій та краєзнавства імені академіка П.Т. Тронька презентувала новинку – книгу «Вибрані цитати, максими і афоризми вихованців, викладачів та почесних членів Харківського університету» (Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2023).

 

Вже традиційно на читаннях виголошується пленарна доповідь, яку цьогоріч зробив кандидат історичних наук, доцент кафедри Євген Рачков: «Збереження та переосмислення культурної спадщини українських міст в умовах війни: про реалізацію наукового проєкту «МІСТО І ВІЙНА».

 

На секційних засіданнях учасники читань обговорили проблеми збереження та популяризаціїісторико-культурної спадщини України в особливих умовах війни, щостворить умови для вирішення спільних болючих питань та психологічної підтримки професійного середовища.

Водночас варто відзначити перспективний досвід Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна з організації та проведення Читань на пошану Панаса Луньова – ВЧИТЕЛЯ та МУЗЕЙНИКА, засновника і творця Пархомівського художнього музею, одного із героїв видання Педагогічного музею України «Шкільне музейництво у біографіях і фактах» (2022): https://cutt.ly/Q6zLHTS