Участь у роботі III Всеукраїнської наукової конференції «Дослідження, збереження та популяризація пам’яток історико-культурної спадщини України (до 100-річчя від дня народження М. Сікорського)»

18.04.2023 р. у Міжнародний день пам’яток історії та культури, відбулась III Всеукраїнська наукова конференція «Дослідження, збереження та популяризація пам’яток історико-культурної спадщини України (до 100-річчя від дня народження М. Сікорського)». Організатор – Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав».

Зібрання приурочене 100-річчю від дня народження М. Сікорського.

Михайло Сікорський український історик і культуролог, директор Переяслав-Хмельницького історичного музею (1951–1979), Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» (1979–2008), з 2008 і до самої смерті був почесним генеральним директором Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Автор 130 наукових праць і публікацій, з яких 12 книг і монографій, лавреат Шевченківської премії у галузі літератури, журналістики і мистецтва (1989). За майже 60 років подвижницької праці підняв багатющий пласт історії і культури древньої переяславської землі. Нині до його складу входить 24 тематичні музеї, а у фондах яких зберігається 173 тисячі пам’яток історії та культури основного фонду збереження. У 2005 році Михайлу Івановичу було присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави.

У роботі конференції за напрямком «Популяризація історико-культурної спадщини в музейних установах України в контексті збереження історичної пам’яті» взяли участь працівники Педагогічного музею України:

  • Лариса Гайда – ЗМІСТОВІ ЛІНІЇ ВИДАННЯ «ШКІЛЬНЕ МУЗЕЙНИЦТВО У БІОГРАФІЯХ І ФАКТАХ» (2022 Р.).
  • Оксана Матвійчук – ОНЛАЙН-ПРОЄКТИ ПЕДАГОГІЧНОГО МУЗЕЮ УКРАЇНИ.
  • Тетяна Полюхович – ОНЛАЙН-ПРОЄКТ «ФОТОБАНК ПЕДАГОГІЧНОГО МУЗЕЮ» ЯК ПРИКЛАД ПУБЛІЧНОЇ ІСТОРІЇ.
  • Вікторія Бондаренко – ОНЛАЙН-ПРОЄКТ «ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ ОСВІТИ» ЯК ЗАСІБ ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ КУЛЬТУРНОГО НАДБАННЯ УКРАЇНИ.

На 15 вересня 2023 р. в Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» заплановано ІV Всеукраїнську наукову конференцію «Середня Наддніпрянщина: матеріальна та духовна культура» (до 100-річчя від дня народження М. І. Сікорського).