Участь у конференції «Сучасний музейний простір: проблеми, сьогодення та перспективи»

27 квітня 2023 р. у комунальному закладі «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» (м. Кропивницький) відбулась обласна науково-практична конференція для музейних працівників та партнерів «Сучасний музейний простір: проблеми, сьогодення та перспективи».

В її роботі взяла участь провідна наукова співробітниця Педагогічного музею України Лариса Гайда з доповіддю «Сучасні тематико-хронологічні аспекти роботи музеїв України з дитячою та студентською аудиторією (за матеріалами електронного ресурсу «Музейна педагогіка»).

Одним з найважливіших завдань розвитку музейної педагогіки в Україні є співпраця працівників музеїв з педагогами, а також пошук форм використання потенціалу музейних зібрань у процесі реалізації основних напрямків концепції НУШ. Учасники конференції обговорити проблеми та перспективи різних напрямків роботи музейних установ під час війни з урахуванням складних реалій воєнного часу: отриманого досвіду збереження та популяризації музейного зібрання; розширення співпраці з місцевими художниками та шляхи залучення молоді; переформатування роботи з проведення майстер-класів, музейних екскурсій та пішохідних екскурсій містом, враховуючи суспільні та етнічні зміни через велику кількість вимушено переселених осіб; налагодження співпраці з гуманітарними центрами, тощо.

Обговорення актуальних питань діяльності музеїв під час комунікаціїмузейних працівників та партнерів сприяє акумуляції отриманих знань і досвіду для подальшого використання їх у роботі та налагодження системної співпраці між музейними закладами, що створить умови для вирішення спільних болючих питань та пом’якшення викликаного війною негативного впливу на музейну сферу.