Розмова у часи війни до Міжнародного дня музеїв

Війна за незалежність, у якій Україна героїчно протистоїть російській агресії, змусила всіх нас змінити спосіб життя та теми для розмов. Однак у ці стресові моменти відчуття єдності та зв’язку зі світом загалом та колегами має особливий сенс, ми спостерігаємо, як музеї фактично опинилися на лінії фронту двох світів з протилежною системою цінностей. Тому вкрай важливим є неформальне спілкування людей, пов’язаних із музеями.

З нагоди Міжнародного дня музеїв, 18 травня 2022 року, кафедра історії, музеєзнавства та культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка» та Педагогічний музей України провели віртуальну зустріч – «Розмова у часи війни» як майданчик необхідної комунікації: https://www.facebook.com/events/3135020743475703/?ref=newsfeed

У контексті цьогорічної теми Міжнародного Дня музеїв-2022 «Сила музеїв» учасники заходу розглянули в українському вимірі.

Модератор  – Світлана Муравська, докторка історичних наук, доцент кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка».

До Розмови доєднались понад 40 учасників, а в обговоренні взяли участь Олександр Міхно, доктор педагогічних наук, директор Педагогічного музею України, Іван Хома, кандидат історичних наук, завідувач кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка», Лариса Гайда, провідна наукова співробітниця Педагогічного музею України, Євген Маловічко, директор комунального закладу Тростянецької міської ради «Музейно-виставковий центр «Тростянецький»  та ін.

Питання, що обговорювалися:

  • актуальність та необхідність документального фіксування подій російсько-української війни працівниками музеїв;
  • освітні та суспільно важливі програми музеїв України;
  • проблеми збереження та відновлення діяльності музеїв, які опинились під окупацією;
  • можливості співпраці музеїв із сучасними українськими енциклопедичними виданнями;
  • сила музеїв як складова інформаційного фронту;
  • використання потенціалу музейних колекцій у процесі підготовки фахівців у закладах вищої освіти тощо.

Очевидно, що поряд із загальновизнаними функціями музею – збереження, вивчення та популяризизація колекцій, вкрай важливою є віра в силу музеїв з огляду на події, що розгортаються зараз в Україні.

Тож наша #розмоваучасивійни стала своєрідним ресурсом лля осмислення подій сучасності та підтримки професійного середовища.

Дякуємо усім, хто доєднався і допоміг створити особливе відчуття спільноти!

Ми переконалися у ефективності такого невимушеного формату спілкування і вирішили продовжити традицію Розмов, адже фахова комунікація не лише підтримує професійний ритм, а й є джерелом цікавих ідей та міжмузейної співпраці.