Проект «Музейні Захід і Схід об’єднуються в Одесі»

Прочитавши у соціальних мережах анонс проекту «Музейні Захід і Схід об’єднуються в Одесі», ми вирішили відвідати Одеський муніципальний музей особистих колекцій імені О. В. Блещунова, https://www.facebook.com/bleschunov який став ініціатором свята. (

01 02 03

Сама ідея зібрання полягала в об’єднанні трьох різних музеїв із трьох міст України – Харкова, Львова та Одеси: Львівський природознавчий та Харківський літературний стали гостями і учасниками свята. http://bleschunov.livejournal.com/129680.html

15 16 17

22Державний природознавчий музей Національної академії наук України (Музей імені Дідушицьких, Палац Дідушицьких, Природничий музей) – один з найстаріших і найбагатших за науковими природничими фондами музеїв Європи, заснований графом Володимиром Дідушицьким, меценатом-природознавцем. Музейне зібрання становить більше ніж 500 тисяч одиниць збереження. Будинок музею – пам’ятка архітектури ХІХ століття, з 1995 року триває капітальний ремонт. До закриття музей щороку відвідувало понад 100 тисяч осіб, заклад вважали одним з найпопулярніших туристичних об’єктів міста. У 2012 році музей став переможцем проекту «Динамічний музей» та отримав грант 10 млн. грн. на розвиток терміном на 3 роки від фонду Ріната Ахметова http://museum.lviv.net/. Екскурсія музеєм: http://www.istpravda.com.ua/articles/50919ff36cca7/

На сьогодні працівниками музею розроблені різноманітні програми для дитячої аудиторії – найбільш популярна – «Пташина писанка», яка й була презентована в Одесі за підтримки місцевих волонтерів.

05 08
12 13
14
06 07 10
11 09

23Харківський літературний музей знайомить відвідувачів із художньою літературою, історією літератури на Слобожанщині та сучасними літературними процесами. Виставки та освітні програми музею показують, як література впливає на життя людей, акумулюючи культурний досвід різних спільнот: https://www.facebook.com/groups/lit.museum/Серед інтерактивних екскурсій та занять для дітей – пізнавально-розважальні заняття «Аліса в Країні Див», «Кіт у мішку»; літературні квести «Санаторійна зона», «Філософське торбознавство імені Григорія Сковороди», «Знайомство з Роальдом Далом», «Мандри світами: Іван Котляревський»… При музеї також діють три клуби: волонтерський, кіноклуб (http://kinoklub-litmuz.livejournal.com)

та етновокальний.

20В Одесі Харківський Літературний музей презентував програму, головною темою якої стала творча діяльність та життєвий шлях українських письменників 20-30-х років ХХ століття, так зване «розстріляне Відродження», і включала: «1920-е вживую в Одессе»: каким был Харьков 1920-х годов – культурный и революционно-романтический центр украинской жизни; «Слобожанский амур» – традиция, романтика и революция… Увлекательные истории любви с харьковскими писателями и поэтами в главной роли».

Під час музейного свята панувала творча атмосфера, гості побачили яскраві креативні знахідки у справі залучення дітей та молоді до сучасного музею.

18 19 21

Загалом же, творча експедиція до Одеси збагатила наш досвід запровадження міжрегіонально-міждисциплінарних музейно-просвітницьких проектів, які колектив Педагогічного музею України намагається віднайти та презентувати нашим відвідувачам та прихильникам.

 

Побувала на музейному святі – Л. А. Гайда