Онлайн-проєкт «Педагогічна мапа Києва» в умовах війни

У січні 2022 року Педагогічний музей України розпочав онлайн-проєкт «Педагогічна мапа Києва» #Педагогічна_мапа_Києва, мета якого — презентувати київські локації (вулиці, площі, майдани, пам’ятники, меморіальні дошки), присвячені видатним педагогам та культурно-освітнім діячам. Сьогодні у Києві є 2061 вулиця, 532 провулки, 59 площ і майданів. Скільки з них присвячено педагогам ми й поставили за мету дізнатись в результаті реалізації онлайн-проєкту. Кінцевий результат проєкту: створення інтерактивної «Педагогічної мапи Києва» на сайті музею.

Проєкт реалізується на сторінках музею у соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм з періодичністю 2 рази на місяць. Кожен допис містить стислу інформацію про педагога, на честь якого в Києві названо ту чи іншу локацію, відкрито меморіальну дошку чи пам’ятник, присвоєно ім’я навчальному закладу. Графічний макет проєкту містить схематичну карту Києва, позначку локації на карті та її опис, портрет педагога, про якого йдеться в дописі. Перша публікація в межах проєкту вийшла 29 січня 2022 і була присвячена вулиці Олени Пчілки. Станом на 15 квітня 2022 в межах проєкту вийшло 7 публікацій присвячених локаціям, які носять імена Олени Пчілки, Костянтина Ушинського, Омеляна Поповича, Якова Шульгина, Миколи Пирогова, Івана Мар’яненка, Антона Макаренка.

З початком російсько-української війни та введенням воєнного стану  Педагогічний музей України ні на день не припиняв свою діяльність в Інтернет-просторі й став своєрідним медіаресурсом. А онлайн-проєкт «Педагогічна мапа Києва», користуюючись великою популярністю серед підписників музею у соцмережах, знайшов своє втілення також у формі вебінарів. Починаючи з 21 березня 2022 спільно з Інститутом післядипломної освіти Київського університету Бориса Грінченка було проведено три вебінари: «Педагогічні вулиці Києва: провулок Івана Мар’яненка» (21.03.2022); «Педагогічні вулиці Києва: вулиця Миколи Пирогова» (31.03.2022);  «Педагогічні вулиці Києва: вулиця Костянтина Ушинського» (14.04.2022). Учасниками вебінарів стали освітяни, науковці, бібліотечні працівники та всі, кого цікавить історія освіти, історія й топоніміка міста Києва.

         Спікери вебінару:

Наталя Петрощук, к. пед. н, доцент Інституту післядипломної освіти Київського університету Бориса Грінченка;

Оксана Матвійчук, к. пед. н, доцент Інституту післядипломної освіти Київського університету Бориса Грінченка;

Людмила Меленець, к. пед. н, доцент Інституту післядипломної освіти Київського університету Бориса Грінченка;

Олександр Міхно, д. пед. н, директор Педагогічного музею України;

Лариса Гайда, провідна наукова співробітниця Педагогічного музею України;

Вікторія Бондаренко, старша наукова співробітниця Педагогічного музею України.

В умовах воєнного стану, в час випробувань для нашої країни і нації ми продовжуємо реалізацію онлайн-проєкту «Педагогічна мапа Києва» та проведення тематичних вебінарів. Використовуючи національну педагогічну спадщину, музей інтерпретує історію української освіти відповідно до сучасності і таким чином впливає на формування громадської думки, підтримує моральний дух українців, показує, за що ми боремося.

Наша національна спадщина надихає нас. Наше національне надбання додає нам сил! Це теж ‒ наша зброя проти ворога!

Запрошуємо всіх, кого цікавить історія освіти й культури нашої країни, зокрема й історія топоніміки міста Києва, долучатися до нашого проєкту за хештегом #Педагогічна_мапа_Києва  та серії тематичних вебінарів (куратор ‒ Оксана Матвійчук @Оксана Матвійчук).