ІІІ Міжнародна наукова онлайн-конференція «Україно моя вишивана: етнокультурний та освітньо-виховний потенціал української вишиванки»

19.05.2022, у Всесвітній день вишиванки, директор музею Олександр Міхно взяв участь у ІІІ Міжнародній науковій онлайн-конференції «Україно моя вишивана: етнокультурний та освітньо-виховний потенціал української вишиванки», виступивши на пленарному засіданні з доповіддю  « Вишиванка в освітньому просторі Павлиської середньої школи 1960-х років (за матеріалами фотоархіву Педагогічно-меморіального музею В.О. Сухомлинського).

З виступу О. Міхна: «У Павлиській школі, коли нею керував Василь Сухомлинський, існувало близько 70 гуртків і серед них – гурток народної вишивки.

У книзі «Павлиська середня школа» В. Сухомлинський пише:

«Раїса Карпівна Заза керує гуртком народної вишивки. До кінця першого року навчання її дівчатка завжди приходять на шкільне свято, присвячене закінченню навчання, в українських сорочках, вишитих їхніми власними руками. На її прикладі цього мистецтва стали вчити дітей і інші вчителі початкових класів»

«У наших учнів, зокрема дівчат, високо розвинений естетичний смак. Кожна дівчина шиє собі сукню сама. Серед суконь значне місце посідає український національний костюм, який вдало поєднується із елементами сучасної сукні».

Пропоную переглянути чудові фото учнів Павлиської школи. Це фото з фондів Педагогічно-меморіального музею В. Сухомлинського у Павлиші, з яким Педагогічний музей України давно і плідно співпрацює. Усі фото атрибутовані, зокрема зазначено тих, хто зображений на світлині та рік, коли її зроблено. Фото умовно можна об’єднати у дві групи:

  • школярі у вишиванках серед природи;
  • учні на заняттях музичних та танцювальних гуртків».

Організатори:

  • Національна академія педагогічних наук України
  • Інститут педагогіки НАПН України
  • Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника