Вітання директора музею Олександра Міхна учасникам 2 туру Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу» (23 березня 2021, онлайн на платформі ZOOM)

Шановні добродії, організатори й учасники конкурсу!

Від імені Педагогічного музею України і від себе особисто вітаю вас з проведенням 2 туру Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу».

Всіляко вітаю і гаряче підтримую ідею проведення цього конкурсу.

Шкільний музей, безумовно, можна віднести до одного з феноменів вітчизняної культури і освіти. Сьогодні в Україні діє понад 4 тисячі шкільних музеїв. За кількістю вони переважають усі інші групи музеїв, що складають музейну мережу країни. В різні історичні періоди шкільні музеї переживали підйоми і спади, але сьогодні можна з упевненістю стверджувати, що актуальність існування і розвитку музеїв навчальних закладів не підлягає сумніву.

Останнім часом спостерігаємо справжнє відродження шкільних музеїв, суттєво зростає їх роль у громадянському та патріотичному вихованні. Крім того, в сучасних умовах музеї навчальних закладів перетворилися на відкриту соціальну систему співтворчості учнів, педагогів, батьків.

Сьогодні шкільний музей стає не просто навчальним кабінетом, а виховним центром відкритого освітнього простору, координатором патріотичної діяльності освітнього закладу, єднальною ланкою між школою та установами культури, громадськими організаціями.

Впевнений, що цей конкурс сприяє популяризації та активізації діяльності шкільних музеїв і є запорукою успішної модернізації шкільних музеїв в сучасних умовах.

Щиро вітаю переможців – екскурсоводів військово-історичних музеїв Товсту Євгенію, Кодріну Юлію, Ковальову Вероніку, Охременка Микиту, Семенюк Мілану, Ковальову Дар’ю, Балковенко Вікторію, Єфтушенко Софію та їхніх наставників. 

Бажаю всім здоров’я, оптимізму і нехай цей конкурс надихне вас на подальшу успішну діяльність.

Олександр Міхно
директор Педагогічного музею України
кандидат педагогічних наук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інформація про ІІ тур Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу»

Відповідно до пункту 216 Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2021 рік, затвердженого наказом МОН від а 24.11.2020 № 145 23-24 березня  2021 року проводиться ІІ тур Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу».

Конкурс проводиться з метою виховання в учнів бережливого ставлення до історії, духовної спадщини українського народу, природного довкілля.

На ІІ тур конкурсу подано 55 презентацій екскурсій переможців 1 (обласних та Київського міською) туру. Презентації екскурсій подані на такі секції видів музеїв: військово-історичні  музеї (17 презентацій). Історичні (широкого змісту) — 23 презентації, природничі, технічні, галузеві (15 презентацій).

Журі ІІ туру сформована з фахівців музейної справи, науковців, краєзнавців, працівників Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму  учнівської молоді та КЗ «Миколаївській обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».