Музей кафедри ботаніки Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди

В Україні чимало природничих музеїв з багатими зоологічними, палеонтологічними та геологічними колекціями. Є у них і ботанічні розділи, але зазвичай вони найбідніші і найменш цікаві для відвідувачів. Пояснюється це просто: рослини погано зберігаються у колекціях, швидко втрачають яскраві кольори, їхнє збереження можливе тільки у формі гербарію, в якому квітки деформуються, а стебла доводиться складати «змійкою». Ще гіршою є ситуація з колекціями об’єктів криптогамної ботаніки − мохоподібними, лишайниками, грибами, слизовиками: показові, оформлені для відвідувачів колекції цих організмів годі й шукати. Змінити цю ситуацію вирішили на кафедрі ботаніки Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди. Тут за ініціативи завідувача кафедри, професора Д.В. Леонтьєва у 2019 р. було створено ботанічний музей. До його оформлення долучилися майже усі співробітники кафедри. Як приміщення для експозиції було використано просторий хол, де вже існувала навчально-декоративна композиція «Екваторіальний ліс», фактично − величезна клумба з колекцією живих екваторіальних рослин. Розміщення стендів у відкритій зоні, яка замикається лише на ніч, відповідає концепції сучасного просвітницького простору, для відвідування якого не потрібний спеціальний дозвіл. Ще одна важлива концепція − доповнення колекційних матеріалів кольоровими фотоілюстраціями, які дозволяють побачити відмерлі структури живими, а дрібні − збільшеними, уявити квіти, з яких утворилися плоди та древа, на яких дозріли шишки. Яскраве освітлення посилює візуальний ефект, що справляє колекція. Завдяки цим ідеям, музей став улюбленим місцем дозвілля студентів, викликає цікавість викладачів і гостей університету, приймає численні екскурсії школярів.

Наразі у музеї нараховується 11 стендів: плоди екзотичних покритонасінних (упорядник стенда − Волкова Р.Є.), шишки голонасінних (Бенгус Ю.В.), насіння культурних рослин (Журавльова І.М., Вус Н.О.), хлібні злаки (Твердохліб О.В.), трутовики (Леонтьєв Д.В.), міксоміцети (Леонтьєв Д.В.), життєві форми базидієвих грибів (Леонтьєв Д.В.), мохи та печіночники (Леонтьєв Д.В., Гулій А.В.), лишайники (Леонтьєв Д.В.), викопні тварини і рослини (Гончаренко Я.В.). Є в музеї і стенд, тематика якого знаходиться за межами ботаніки: мінерали і гірські породи (упорядник − Гончаренко Я.В.). До експозиції також входить унікальна галерея з 18 портретів видатних ботаніків, що супроводжуються ретельним описом їхнього наукового внеску.

Музей розташований за адресою: Харків. вул. Валентинівська 2, корпус Б, 5 поверх.  Веб-сторінка: http://hnpu.edu.ua/uk/muzey-kafedry-botaniky.

Контакти: https://www.facebook.com/dmitry.leontyev.5/