Всеукраїнська виставка музеїв при навчальних закладах «Музейно-педагогічна палітра України»

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 1

У травні-жовтні 2009 року Педагогічним музеєм України вперше в нашій державі було організовано Всеукраїнську виставку «Музейно-педагогічна палітра України» (музеї при навчальних закладах). Метою цього заходу було висвітлення системи освітньо-виховної роботи шкільних музеїв, виявлення і поширення досвіду використання музейної збірки в системі навчальної діяльності, зокрема впровадження новітніх технологій у музейній педагогіці, залучення учнівської молоді до вивчення, дослідження та збереження історико-культурної спадщини нашого народу (фото 1).

Шкільні музеї — учасники виставки:

Історико-краєзнавчий музейний комплекс ЗОШ І-ІІІ ст. №13
м. Ірпеня Київської області
(фото 2). 

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 2

Комплекс складається з Музею історії школи, історико-краєзнавчого музею селища Гостомель та кімнати народознавства. На стенді було представлені такі фотоматеріали:  альбоми випускників закладу різних років, підручники, зошити, якими користувалися учні в 50-60 рр. ХХ ст. Інші фотоматеріали ілюструють історію освіти селища Гостомель. Це інформація щодо його заснування, фотографії видатних земляків, що жили і працювали у першій  пол. ХХ ст., (громадянська війна, репресії 30-х років);  окремо висвітлено історію радгоспу «Бучанський АНТС ім. Антонова». У кімнаті народознавства відтворено інтер’єр української хати з побутовими предметами, національним одягом селян. Також на стенді було представлено структуру комплексу та фотографії з фрагментами форм роботи комплексу (тематичні екскурсії, семінари, національні свята, зустрічі з ветеранами війни тощо).

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 3

Педагогічний музей В.О. Сухомлинського Українського колежу імені В.О. Сухомлинського м. Києва (фото 3).

Експонувалися фотографії експозицію музею, де зберігаються картини, книги, документи,  пов’язані із життям та педагогічною діяльністю видатного педагога. Окремі фотоматеріали висвітлювали форми роботи музею (інтелектуальні ігри, круглі столи, конкурси, читацькі конференції, зустрічі з видатними діячами); представлено основні напрями роботи Ради музею.

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 4

Музейний комплекс спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 17 м. Суми (фото 4).

Експозиція музею складається з 11 стендів та діорами «Будівництво Сумської фортеці». На стенді  — фотоматеріали народознавчого музею «Cвітлиця», шкільної галереї слави, музею бойової слави «Солдатська пам’ять». На фото —  національний одяг, предмети побуту українських селян, ветерани війни. Зазначені фотоматеріали розкривають форми роботи музею (круглий стіл, презентація пошукових учнівських робіт, уроки історії тощо).

 

 

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 5

Музей історії села та визвольних змагань імені Романа Шухевича Тишківської ЗОШ І-ІІІ ст. Івано-Франківської області (фото 5).

Серед представлених матеріалів музею: експонати історико-етнографічного профілю, історична довідка про заснування села, життя селян, їхній побут, звичаї. Окремі фотоматеріали присвячені родині Шухевичів – її генеалогії та про життя і діяльність видатної родини. На стендах представлені фотографії експозиції музею, форми його роботи (3 альбоми та  2 книги про історію села та родину  Шухевичів).

 

 

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 6

Історико-етнографічний музей “Світлиця” Коритнянської ЗОШ І-ІІІ ст. Закарпатської області (фото 6).

В експозиції музею представлені предмети домашнього вжитку селян (ліжко, куфер). На стенді фотографії, документи селян І пол. ХХ ст., оригінальний жіночий, чоловічий та дитячий одяг минулого століття, грошові знаки, ксерокопії документів: табель успішності учня (1914 р.), договір купівлі землі (1924 р.), паспорт селянина (1929 р.), книги: з історії села, читання для народних шкіл (1939 р.), про музеї Закарпатської області, предмети побуту. Окремо представлені матеріали з історії села (книга, фотоматеріали, карта), фотографії побутового та господарського відділу музею.

 

 

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 7

Галузевий освітній музей Солоницівської гімназії № 3 Дергачівської районної ради Харківської області (фото 7).

На стенді представлені фотоматеріали експозиції музею, альбом про музейну діяльність гімназії, план її роботи, тематика пошукової роботи та ілюстровані фотографіями форми роботи.

Оригінально подано визначення музею – чотири Е (експонат, експозиція, екскурсовод, експеримент).

 

Педагогический музей Украины

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 8

Музей історії Святошинського району Центру позашкільної роботи Святошинського району м.  Києва (фото 8).

Музей засновано при відділі туризму і краєзнавства Центру. На стенді представлені предмети із фонду музею – праска, цвях, кулеметна стрічка, гільзи, цегла, мінометна міна, книга Про землю і людей Святошинських”, робочі документи музею та фотографії,  що показують форми його роботи. Особливість музею полягає у змінних модулях його експозиції.

 

Педагогический музей Украины

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 9

Музейний комплекс  Центру  дитячої та юнацької творчості Деснянського району м. Києва (фото 9).

Музей складається із двох частин –  етнографічний музей “Хата моєї бабусі” і музей бойової слави. На стенді першої частини представлені фотоматеріали з фрагментами масових заходів на базі музею та речами побуту з його фонду (ступка, дитяча лялька, рушник, вироби з тіста). Другу частину складають фотографії та оригінальні документи, газети, особисті речі учасників Великої  Вітчизняної війни.

 

Педагогический музей Украины

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 10

Музей “Історія школи” колегіуму № 11 м. Чернігова (фото 10).

На стендах — фотоматеріали, які ілюструють форми роботи, структуру музею, а також книги, фрагменти статей, альбом пересувної експозиції. Також представлено 5 учнівських пошукових робіт, нагороди і відзнаки музею. Матеріал експозиції присвячений випускникам різних років та історії навчального закладу.

 

Педагогический музей Украины

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 11

Музей історії навчального закладу і краєзнавства спеціалізованої школи №14 м. Києва (фото 11).

Історія школи і матеріали музейної експозиції пов’язані з іменами видатних діячів, фундаторів закладу – Сергія Федоровича і Михайла Сергійовича Грушевських. Також фотоматеріали стенду присвячені видатним постатям культури і науки, які працювали і вчилися в школі: художник І. Їжакевич, письменник А. Кузнецов. Інші матеріали розкривають різні форми роботи музею.

 

Педагогический музей Украины

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 12

Музей бойової слави СЗШ № 221 м. Києва (фото 12).

На стенді представлені фотографії, які розкривають музейну експозицію, де зібрано  особисті речі ветеранів війни, що пройшли бойовий шлях в частинах 4-го Кубанського і 5-го Донського Гвардійських козачих корпусів їхні фотографії, література про ці частини, реферати учнів пошукового характеру та фотоматеріали, які  розкривають форми роботи музею.

 

Педагогический музей Украины

Фото 13

Музей космонавтики СШЗ № 36  м. Києва (фото 13).

На  стенді представлені матеріали космічної тематики, фото видатних діячів у цій галузі, зокрема 1-го космонавта Л. Каденюка, С. Корольова.

Також  дитячі роботи, подарунки, одяг з космічною символікою, література, альбоми, присвячені видатним діячам космосу.

Музейний комплекс Українського гуманітарного ліцею КНУ імені
Т.Г. Шевченка
(фото 14).

Педагогический музей Украины

Виставка «Музейно-педагогічна палітра України», фото 14

У музейний комплекс входять музей історії ліцею, Зразковий музей, Галерея сучасного малярства та етнографічний музей-клас. На стенді представлені фотодокументи, які розкривають історію створення закладу, структуру ліцею, а також фотографії  його відомих випускників, піклувальну раду. Окремо представлені фотографії різних форми роботи комплексу; у нижній вітрині – подарунки, відзнаки та нагороди закладу.

 

 

 

 

 

 

Фото 15

 

 

 

 

 

Музей бойової слави СШ № 71 м. Києва (фото 15).

На фотоматеріалах експозиції представлені листування фронтовиків
129 червонопрапорної гвардійської стрілкової житомирської ордена Суворова ІІ ст. дивізії, їхні особисті речі, нагороди, предмети з місць боїв (патрони, гранати, гільзи снарядів). Фотографії розкривають формам роботи музею (уроки, круглі столи, творчі зустрічі, розповіді ветеранів зазначеної бойової частини).

 

 

 

 

 

Фото 16

 

 

 

 

Музей гімназійної освіти гімназії № 1 м. Біла Церква (фото 16).

Музей має краєзнавчий профіль, а матеріали його експозиції присвячені історії заснування чоловічих і жіночих гімназій, зокрема єврейської, польської, української ім. Б. Грінченка. Значна частина матеріалів розкриває навчання і діяльність їх видатних випускників – К. Стеценка, І. Сошенка, Ю. Смолича. На стенді представлені фотографії, що розкривають форми роботи музею, а також пошукові роботи учнів, перелік матеріалів музею та його нагороди.

 

 

 

 

 

Фото 17

 

 

 

 

Історико-краєзнавчий музей  Калайдинцівської ЗОШ І-ІІІ Полтавської області (фото 17).

На стенді у фотоматеріалах можна побачити експозицію кімнати «Дзвони народної пам’яті», «Кімнати бойової слави», залу  «Історія рідної школи». Робота музею представлена в публікаціях газет, збірниках статей, буклетах та його  нагородами. Окремі фотографії розкривають пошукову роботу учнів та проведення масових заходів (записи свідчень  учасників ВВВ, селян які пережили голодомор, зустрічі з відомими односельцями, діячами культури та громади).

 

 

 

 

 

Фото 18

 

 

 

 

Музей «Захисники Вітчизни» ЗОШ № 85 м. Києва (фото 18).

На стенді представлені фотографії історична довідка про музей. Експозиція присвячена таким розділам: «Захисники київського неба» (матеріали  про 43-й винищувальний авіаційний полк) та «Відомі підпільники, партизани – Герої Радянського Союзу»: Я.П.Батюк (учасник Ніжинського підпілля), П.М.Буйко (лікар, партизан). Матеріали експозиції ілюструють пошукову роботу та інші форми роботи музею.

 

 

 

 

 

Фото 19

 

 

 

 

Музей історії села Городище Березівського району Рівненської області (фото 19).

На планшетах представлено матеріали про Роль музею у навчально-виховній роботі школи,  окреслені його форми роботи, подано  характеристика музею; фотографії одягу та вишивки, побутових предметів «Хата моя, біла хата», ремесла  і промисли  (інструменти, місцеві вироби). Окремо представлені нагороди музею, карта району, публікації, буклети, присвячені односельцям, ветеранам війни  та  досвіду роботи. На нижній полиці представлені оригінальні предмети часів Другої світової війни – рація, каски, німецький контейнер для приладдя, снарядна гільза, макет повстанської криївки.

Засідання круглого столу

Усі учасники виставки були нагороджені дипломами Академії педагогічних наук України.

В межах роботи виставки відбулося засідання круглого столу, на якому з доповідями виступили:

  • Омельченко Дмитро Григорович (Київ, заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді МОН України). Музей навчального закладу як важлива складова організації  навчально-виховного процесу.
  • Гайда Лариса Анатоліївна (Кіровоград, завідуюча навчально-методичного кабінету українознавства та краєзнавства Кіровоградського ОІППО імені Василя Сухомлинського). Основні тенденції розвитку музеїв навчальних закладів  в Україні.
  • Журба Катерина Олександрівна (Київ, ст. н. сп. лабораторії морального та етичного виховання Інституту проблем виховання АПН, к. п. н.). Презентація наукової літератури.
  • Коваленко Наталія В’ячеславівна  (Кременчук, директор педагогічно-меморіального музею А.С. Макаренка). Розвиток та стан діяльності педагогічно-меморіального музею А.С.Макаренка у період з 1950 по 2009 рік.
  • Чуткий  Андрій Іванович (Київ, директор Музею історії Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана). Музей у системі діяльності навчального закладу: шляхи реалізації освітянськими музеями соціальних функцій.
  • Рокицька  Ольга Дмитрівна (Біла Церква, методист музейно-виставкового комплексу  Музей історії освіти Київщини КОІПОПК). Музей історії освіти Київщини як просвітницький і культурно-освітній центр регіону.
  • Адамович Тамара Миколаївна (Чернігів, завідуюча Зразкового музею “Історія школи” Чернігівського колегіуму № 11). Шкільний музей в системі освітньої діяльності навчального закладу.
  • Рибак Юрій Вікторович  (Вінниця, завідуючий Музею Вінницького (Чернівецького) військово-піхотного училища, викладач суспільних дисциплін ЦПТО № 1 м. Вінниці). Значення фондової роботи у формуванні музейної збірки.Бакуненко Марина Вікторівна (Київ, методист Міжнародного центру дитячо-юнацького туризму ГУОН м. Києва). Основні тенденції розвитку музеїв при навчальних закладах міста Києва.