Харківські адреси Христини Алчевської

01Христина Данилівна Алчевська — українська педагогиня, організаторка народної освіти: https://uk.wikipedia.org/wiki/Алчевська_Христина_Данилівна

0203У 1862 році заснувала Харківську жіночу недільну школу. Офіційно її засновано у 1870, утримувала цю школу до1919. У школі викладала з колективом педагогів-сподвижників, де безкоштовно працювало понад 100 вчителів.У1896 році збудувала для школи будинок вартістю 50 000 карбованців – єдине власне, тобто таке, що належало школі, приміщення серед усіх недільних шкіл Російської імперії.

04Натепер, на приміщенні пам’ятки розміщено меморіальну дошку, це – один із корпусів Харківського обласного художнього музею. Школа Христини Алчевської в Харкові: https://zabytki.in.ua/uk/2166/shkola-khristini-alchevskoyi-v-kharkovi

0506Христина Данилівна популяризувала українську мову, народну пісню, творчість Тараса Шевченка. В своїй садибі у Харкові: https://zabytki.in.ua/uk/2178/osobnyak-alchevskikh-v-kharkovi (тепер будинок Центру громадських зв’язків) у 1899 році встановила перший у світі пам’ятник Тарасу Шевченку, погруддя роботи скульптора Володимира Беклемішева.

Х.Алчевська була просвітницею, вона згуртувала й очолила авторський колектив з укладання 3-томного критико-бібліографічного покажчика «Что читать народу?» (1884-1906). У ньому понад 4 тисячі рецензій,відгуків, анотацій близько 80 авторів, учителів, викладачів, професорів і просто читачів на твори зарубіжної, російськоїта української літератури. Сама Алчевська написала 1150 анотацій.

Авторський колектив на чолі з нею підготував також 3-томний посібник «Книга взрослых», що протягом 1899-1917 витримав 40 видань. Вона є авторкою мемуарів «Передуманное и пережитое» (1912), методичних статей з навчання дорослих та оповідань, укладач «Каталога книг» для недільних шкіл, учасниця педагогічної експозицій на всеросійських та міжнародних виставках (у Москвіта Нижньому Новгороді, Парижі, Чикаго). Удостоєна багатьох найвищих нагород – золотих та срібних медалей, почесних дипломів, тощо, обрана віце-президентом Міжнародної ліги освіти.

Іменем Христини Алчевської названа Борзнянська загальноосвітня школа І-ІІІ ст., що на Чернігівщині: https://uk.wikipedia.org/wiki/Борзна.160-річчя від дня народження відомої землячки урочисто відзначили в 2001 році. Тоді вперше учні почули це прізвище й перейнялися долею високоосвіченої талановитої родини Алчевських. Сьогодні Борзнянська загальноосвітня школа носить ім’я Христини Данилівни Алчевської. Видатна землячка все своє життя присвятила народові, його просвітництву, була вольовою й сміливою, не пасувала перед труднощами: http://borzna.ucoz.ru/index/khristina_alchevska/0-33

0708У Харкові є вулиця Алчевських, встановлено пам’ятник Олексію Алчевському, який був «фанатичним українцем», вкладав великі суми грошей в український рух.

Цікаву екскурсію прогулянку, місцями, пов’язаними з родиною Алчевських та діяльністю Христини Данилівни, для нас провела заступник директора ТронькоЦентру: http://tronkocentr.karazin.ua , кандидат історичних наук Ольга Вовк.

    Підготувала Л. Гайда