«Історія на дотик: Чигиринська фортеця»: проєкт для людей з порушенням зору

Протягом червня-жовтня 2020 р. Благодійним фондом соціального розвитку НІКЗ «Чигирин» за підтримки Українського культурного фонду реалізовано грантовий проєкт «Історія на дотик: Чигиринська фортеця». Він спрямований на покращення доступу до історико-культурної спадщини Чигиринщини для людей з порушеннями зору.

3 листопада 2020 року в м. Чигирин, на Замковій горі відбулася презентація проєкту «Історія на дотик: Чигиринська фортеця» для ЗМІ та громадськості. Присутні на презентації оглянули тактильну модель Чигиринської фортеці, що встановлена біля бастіону Дорошенка та дізналися більше про її історію та конструктивні особливості.

4 і 5 листопада 2020 р. відбулися ZOOM конференції присвячені реалізації проєкту за участі партнерів проєкту, музейників, представників громадських організацій, які співпрацюють із людьми з інвалідністю. Участь у 2-х ZOOM конференціях взяли 24 учасники.

Партнерами в реалізації проєкту стали Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», Асоціація «Інклюзивного Реабілітаційного-соціального Туризму» (м. Черкаси) та Національний історико-культурний заповідник «Чигирин».

В рамках реалізації проєкту на Замкові горі в м. Чигирин встановлено тактильну модель Чигиринської фортеці 1678 р. з бронзи, створену за планом Патріка Гордона (розміром 80 Х 140 см (масштаб 1:300); скульптори – Василь Одрехівський, Мар’ян Король). Це перший подібний об’єкт на Чигиринщині, адаптований для незрячих та слабозорих. Інформаційна табличка макету містить текст-підпис в універсальному дизайні та QR-коди з інформацію, додатковими зображеннями та аудіофайлами про проєкт та історію фортеці.

Встановлення тактильної моделі Чигиринської фортеці дасть можливість візуалізувати зовнішній вигляд її збереженої та незбереженої частини для всіх категорій відвідувачів.

В рамках проєкту проведено роботи по створенню інклюзивного середовища на Замковій горі шляхом облаштування прилеглої території для відвідування людьми з інвалідністю: укладено тактильну плитку біля макету фортеці, проведено заміну шлагбауму, промарковано маршрут фарбою для слабозорих.

В співпраці з Львівським обласним осередком ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ»» (виконавчий директор – Оксана Потимко) надруковано буклет «Чигиринська фортеця» шрифтом Брайля та книгу-путівник «Історія на дотик. Чигиринщина» в універсальному дизайні. З метою поширення інформації про проєкт та популяризації історико-культурної спадщини Чигиринщини частину накладу путівника розповсюджено по спеціалізованих бібліотеках та школах для дітей з вадами зору.

Проєкт «Історія на дотик: Чигиринська фортеця» — це один з кроків створення інклюзивних культурних продуктів для людей з інвалідністю, умов для безперешкодного доступу до пам’яток.

 

Олена Трощинська,
молодший науковий співробітник
НІКЗ «Чигирин»

Джерело