Інклюзивний Музей Голодомору: екскурсія та освітнє заняття для незрячих

У рамках проєкту «Дотик на пам’ять», який реалізується за підтримки УКФ, команда Музею Голодомору адаптувала освітнє заняття та екскурсію. Вперше в Україні незрячі та слабозорі можуть «побачити» архівні фото, зроблені у 1932–33 роках, прослухати унікальні свідчення очевидців Голодомору, ознайомитись із архівними документами та дослідити територію музею.

Протягом 4 місяців музейники навчалися працювати з незрячими, адаптовували музейний продукт та простір разом з експертами у сфері інклюзії та доступності .

Наразі адаптовані екскурсія та освітнє заняття вже протестовані і дорослими, і дітьми. 

«Історію Голодомору повинен знати кожен, особливо діти та підлітки, щоб не потрапляти під вплив пропаганди в інтернеті», — поділилася враженнями Людмила, яка з сином Олексієм завітала на пробну екскурсію та освітнє заняття.

Відтепер кожен охочий може відвідати екскурсію, під час якої ми пропонуємо дослідити територію Музею та Залу пам’яті за допомогою тактильних макетів. Адаптована екскурсія передбачає знайомство з архівними документами шрифтом Брайля, спогадами свідків Голодомору, включає аудіодескрипції меморіальних об’єктів.

Під час освітнього заняття ми пропонуємо ознайомитись зі світлинами 1930-х рр., дізнатись історію австрійського інженера Александра Вінербергера та фотографа з Донеччини Марка Залізняка, оглянути тактильні зображення, створені на основі їх робіт. Музейна команда адаптувала ці фото вперше.

Лекції для співробітників музею проводили тифлопедагогиня Ольга Свєт та фахівець з питань  інклюзії Євген Свєт, а також представниці ГО «Культурні географії» Валерія Карпань і Марина Хрипун. Для того, щоб ділитися набутими знаннями із колегами з інших культурних інституцій, музейна команда запустила вкладку «Доступність» на офіційному сайті музею, а також записала освітні відео для Ютюб-каналу.

До того ж, цьогоріч ми адаптуємо музейний сайт відповідно до міжнародних стандартів вебдоступності. Кожен охочий, в тому числі люди з інвалідністю та літні люди, матимуть комфортний доступ до інформації про музей, його тему, а також освітні заходи. До роботи над проєктом залучена команда ІТ-тестувальників з інвалідністю Inclusive IT, які є фахівцями з вебдоступності.

Музей Голодомору — це єдиний у світі музей, що розповідає про геноцид українців. Ми навчаємо протистояти ненависті та порушенню прав людини, застерігаємо суспільство від повторення вчинення злочину геноциду шляхом накопичення і поширення знань про Голодомор. Завдяки створенню 4 інноваційних проєктів історія Голодомору стане доступнішою через різні форми взаємодії, що допоможе комплексно та всеохоплююче комунікувати із зацікавленою аудиторією.

Аби отримати більше інформації про наші проєкти та інформаційно підтримати їх, звертайтеся за додатковою інформацією, написавши на пошту memoholodpress@gmail.com або зателефонувавши 380674397507 (Ольга Сиротюк, комунікаційниця музею).

Джерело