У Музеї Осмьоркіна підбили підсумки конкурсу «Молодіжна палітра»

В художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна в місті Кропивницькому підведено підсумки та визначено переможців щорічного художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря.

Зазвичай конкурс проводиться до Міжнародного дня захисту дітей (1 червня), адже носить ім’я відомого художника і педагога — заслуженого працівника культури України Леоніда Івановича Бондаря (1938 — 2013), який понад двадцять років очолював міську художню школу імені Олександра Осмьоркіна. Але в цьому році його було перенесено у зв’язку зі встановленням на всій території України карантину з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 та відповідно забороною проведення всіх масових заходів.

Слід зазначити, що конкурс започаткований музеєм за підтримки управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького з метою сприяння розвитку дитячої та юнацької творчості, надання можливості учням та студентам реалізації власних творчих здібностей. Співорганізатором його є обласна організація Національної Спілки художників України.

Щороку оргкомітет конкурсу оголошує визначену тему, за якою і подаються творчі роботи. Нині це — «Казковий світ дитинства», тема, що передбачала роботу над ілюстраціями до літературних творів за такими видами образотворчого мистецтва: живопис, графіка, скульптура, декоративне мистецтво.

Таке поєднання образотворчого мистецтва з мистецтвом слова дало можливість виявити художні образи героїв та життєві уподобання сучасної молоді, що обов’язково допоможе організаторам у подальшому означенні тематичної палітри та нових завдань учасникам. Адже конкурс охоплює широку вікову категорію від 7до 22 років практично всіх, хто займається образотворчим мистецтвом – школярів, учнів художніх шкіл та студентів вищих навчальних закладів мистецького профілю.

Так, цього року яскраві мистецькі доробки презентували художня школа імені Олександра Осмьоркіна, дитяча школа мистецтв, гуртки та студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва загальноосвітніх  навчальних закладів № 2, 6, 16, 17, 35, «Мрія», Науковий ліцей, Завадівська гімназія, обласний центр дитячої та юнацької творчості та «Центр-Юність», а також Центральноукраїнський державний педагогічний університет ім. В. Винниченка (художньо-графічне відділення мистецького факультету) та Відкритий міжнародний Університет розвитку людини «Україна» (спеціальність «Дизайн»), будівельного коледжу (відділення «Архітектура») та коледж «Університет сучасних знань» (спеціальність «Дизайн»), вихованці приватних студій — Арт-студії «Совушка» та «Творчої майстерні Наталії Федорової». Вперше долучилися до участі в конкурсі й учні художнього класу Таращанської дитячої музичної школи Київської області під керівництвом свого викладача — нашої землячки, відомої художниці Оксани Журавель (Надєждіної), яка, до речі, у свій час успішно працювала в художній школі ім. О. Осмьоркіна.

Особливістю нинішнього конкурсу стало те, що творчі перегони відбувалися у віртуальному форматі. Спочатку твори для участі в конкурсі визначалися в навчальних закладах за попереднім відбором, а потім подавалися разом з анкетою-заявкою в електронному вигляді впродовж вересня за адресами електронної пошти музею. У підсумку на розгляд журі було представлено 211 творів 165 учасників, майже як в минулому безCOVIDному році.

За якістю творів стало очевидним — учасники з ентузіазмом відгукнулися на тематичну пропозицію організаторів конкурсу. Розмаїтість тем вражає і ставить під сумнів нині широко розтиражовану думку, що молоде покоління мало читає. Оригінальність художніх рішень проявляється від створення героїв народних та літературних казок, зокрема видатного педагога Василя Сухомлинського або письменників Юрія Олеші та Олексія Толстого, ілюстрацій творів української класики Тараса Шевченка, Івана Франка, модернізму Володимира Винниченка та Данила Хармса до космічної фантастики та літератури сучасників, як, наприклад, персонажі казки Галини Вдовиченко «36 і 6 котів». А є й такі, хто самі складають історії життя, придумуючи власних героїв.

Не менш розмаїтою була й палітра застосованих матеріалів та технік – кольорові олівці, гуаш, акварель, валяння вовни, розпис на склі, ліплення з повітряного пластиліну, рисування гелієвою ручкою та багато інших, часто неочікуваних форм самовиразу, як, наприклад, комп’ютерна графіка.

А ще, не зважаючи на вікові обмеження, в конкурсі брали участь діти шести років, що зачаровували щирістю та безпосередністю світосприйняття. Можливо в подальшому в конкурсі з’явиться й так би мовити нульова вікова категорія. До речі, свого часу Леонід Іванович Бондар мріяв про створення в художній школі нульового класу, який би працював у вигляді студії.

Окремо треба сказати про твори студентів, які вирізняє високий художній професіоналізм, а деякі вже працюють з реальними літературними видавництвами.

Оцінювало твори конкурсантів компетентне журі у складі начальника міського управління культури і туризму Анни Назарець, яка є одним з ініціаторів заснування конкурсу, кандидата мистецтвознавства Олени Кириченко, голови обласної організації Національної Спілки художників України Андрія Хвороста, живописця Людмили Демиденко та голови журі провідного наукового співробітника музею заслуженого художника України Андрія Надєждіна.

Переможці конкурсу, а їх понад 50, нагороджені Дипломами, Подяками, Відзнаками членів журі та оргкомітету а також традиційними заохочувальними призами від міського управління культури і туризму — предметами творчої праці художників які неабияк знадобляться юним митцям під час реалізації нових творчих ідей. І звичайно особливим подарунком переможцям конкурсу стане, як завжди, розроблений науковцями музею тематичний буклет з репродукціями їх творів.

Всі ці нагороди можна буде отримати в музеї індивідуально за попередньою домовленістю з обов’язковим дотриманням усіх протиепідемічних заходів.

А в День художника, який в цьому році відзначається 11 жовтня, на музейному веб-сайті в розділі «Художній конкурс «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря» представлена виставка творів переможців конкурсу. Її можуть переглянути не лише шанувальники образотворчого мистецтва, а й всі, хто бажає поринути в цікавий світ літературних героїв в безпосередній, сповненій фантазії і щирості, інтерпретації юних художників.

Джерело