Творення візуальних історій разом з дитиною від NEOсвітнього Арсеналу

?«Світ звірят» – це творення візуальних історій разом з дитиною, яке дозволяє проявляти спонтанність і креативність, але водночас вчить аргументації та послідовному викладу думок. Гра найкраще підходить для дітей 4-6 років.
В грі можуть брати участь до 7 дітей і 1 дорослий ведучий.
Вам знадобиться: великий аркуш паперу або картону (оптимально – ватман формату А1), надруковані і вирізані з картону фігурки звірят, олівці, фломастери, клей-олівець, кольоровий папір, ножиці.

✂️Крок 1: відберіть і виріжте фігурки звірят розміром орієнтовно 10х10 см. Це можуть бути як готові малюнки, які можна надрукувати, так і намальовані самою дитиною. Для першого варіанту радимо не обмежуватися знайомими персонажами мультфільмів, а разом з дітьми пошукати фантастичних і реальних звірів у мистецьких роботах. Як щодо коней, єдинорогів і мавп зі середньовічних ілюстрованих рукописів? Для самостійного малювання можна обрати різноманітні творчі техніки – як-от використати для фігурки майбутньої тваринки обриси власної долоні.

?Крок 2: створіть чарівне місце, де зможуть бути різні звірята! Запропонуйте дитині подумати, де її тваринка може жити (море, річка, дерево, галявина). Задавайте питання «Чому?» і «Для чого це?», але не нав’язуйте «правильної» думки. І не дивуйтеся, якщо для єдинорога знадобиться затишна нора?. Якщо дітей в групі кілька – давайте їм висловитися по черзі.

?Крок 3: намалюйте разом з дитиною дім для тваринки, у разі потреби можна використати аплікацію з кольорового паперу. Важливо обговорювати з дітьми процес роботи (наприклад, що дерево велике, бо в ньому має вміститися велике дупло для білки, а також на ньому є горіхи, щоб їй було що їсти). В групі необхідно стежити, щоб у кожної дитини було свої місце на ватмані, і щоб її робота поєднувалась із роботою інших дітей (але це не означає, що на дні моря не може вирости ліс:).

?Крок 4: починайте використовувати чарівну галявину як ігрове поле! Запропонуйте дітям запросити їхніх звірят в гості одне до одного. Нехай тваринка-хазяїн розкаже гостям про свій дім, що в ньому є цікавого, і що тут можна поїсти.

Фото з Сімейної неділі в рамках виставки «Бойчукізм. Проект великого стилю»
?Дмитро Бабенко

Джерело