Виставка «Палац казок Андерсена» у Будинку митрополита

10 вересня 2020 року о 17.00 у виставкових залах Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» відбудеться відкриття виставки «Палац казок Андерсена», присвяченої 215-й річниці від його народження.

Метою виставки є демонстрація побутування творів Андерсена на українському ґрунті в різних мистецьких проявах. Твори данського казкаря надихали перекладачів, художників-ілюстраторів, видавців, театральних режисерів і кінематографістів, майстрів малої пластики.

Історія перекладу та ілюстрування творів Андерсена починається у другій половині XIX ст. з перекладу М. Старицького і малюнків відомого маляра М. Мурашка, відтоді твори письменника переклали та проілюстрували найкращі українські митці. На виставці експонуватимуться оригінали ілюстрацій Г. Нарбута, Й. Дайца, В. Ульянової, К. Штанко, В. Єрка,  В. Штанка, Р. Попського, надані авторами, видавцями, Національним художнім музеєм України, Музеєм книги і друкарства України. Книги Г. Х. Андерсена, які побачили світ за останні двадцять років, представляють видавництва: «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Видавництво Старого Лева», «Грані-Т».

Серед героїв казок Андерсена є справжні порцелянові статуетки – Пастушка, Сажотрус, Старий Китаєць та інші. Персонажі Андерсенових казок завжди приваблювали майстрів малої пластики. На виставці будуть представлені роботи відомих українських скульпторів порцеляни В. Щербини, О. Жникруп, Л. Лозової з фондів Національного музею українського народного декоративного мистецтва і приватної збірки кандидата мистецтвознавства О. Корусь.

Окрема тема експозиції — театральні постановки за творами Г. Х. Андерсена, адже сам казкар мав неабияку пристрасть до театру. Виставка демонструє театральні костюми, декорації, ляльки; ескізи, світлини з вистав, афіші з академічних і муніципальних театрів, колекції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Також відбудеться показ двох короткометражок — «Дівчинка з сірниками» (2016) і «Сара» (2017) від режисера фільму «Тільки диво» О. Каретник. Це перші в українському кіно екранізації творів Г. Х. Андерсена. Також буде показано мультиплікаційний фільм режисерки А. Грачової «Історія про дівчинку, яка наступила на хліб» (Київнаукфільм, 1986).

В експозиції буде представлено малюнки-ілюстрації учнів «Школи творчості Олени Красильникової».

І ще у рамках проєкту багато цікавинок:  зустрічі з художниками, перекладачами, письменниками, видавцями, режисерами й акторами; екскурсії, вистави, майстер-класи, квести, вікторини та ігри.

Виставка триватиме до 31 жовтня 2020 року.

 

Наші партнери:

Національний художній музей

Національний музей українського народного декоративного мистецтва

Музей театрального, музичного та кіномистецтва України

Музей книги і друкарства України

Видавництво «А-БА-БА-га-ла-ма-га»

Видавництво Старого Лева

Видавництво «Грані-Т»

Національний академічний театр опери та балету України імені Т. Г. Шевченка

Київський академічний театр юного глядача на Липках

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка

Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки

Київський академічний театр ляльок

Театр ляльок на Лівому березі

Молодий театр

Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого

Красильникова Олена Василівна і «Школа творчості Олени Красильникової» (Гімназія № 136 м. Києва)

Дім «Майстер Клас»

 

Мистецтвознавчиня Олена Корусь

Режисерка Олена Каретник

Художниця Марина Ольхова

 

Куратори проєкту: Мирослава Тарахан і Лариса Гусак

Джерело