Відкриття виставки «Фонотека: навчальний вініл»

30 травня 0 10.00 в експозиційній залі Педагогічного музею України відбудеться відкриття виставки «Фонотека: навчальний вініл».

Виставка «Фонотека:навчальний вініл» розкриває феномен навчальної платівки, яка ще декілька десятиліть тому масово випускалась та використовувалась у навчальних цілях. Ідея використовувати вінілові платівки як допоміжний засіб навчання з’явилася майже одночасно із винайденням грамофону. Уже у перші десятиліття ХХ століття з’являються перші навчальні платівки та фонотеки у Європі, згодом набувають поширення і у нас. На початку 70-х років ХХ століття на території СРСР нараховувалося близько 70 найменувань звукових посібників загальною кількістю більше ніж 4 мільйона грамплатівок. Наявність такої кількості платівок давала можливість створювати окремі аудіо фонотеки, де платівки розміщувалися за розділами, відповідно до предметів, що дало можливість систематизування та зручного використання звукозаписів на уроках. Тому у нас кожен зможе віднайти платівки, які використовували  у процесі вивчення різних предметів: «Іноземні мови», «Українська мова», «Література», «Зоологія», «Алгебра», «Історія», «Спорт», «Дошкільна та початкова освіта» і, звісно, окремий блок — «Радянська пропаганда».

З винайденням компакт-диску можна вже говорити про смерть вінілової платівки. У 90-х усі масово почали їх позбуватися, а заводи різко зачинятися. Усі платівки, що представлені на виставці, приїхали до нас із Кропивницького, завдяки нашій співробітниці, яка їх зберегла. Будь-яку платівку під час роботи виставки можна прослухати.

Чекаємо на Вас у вівторок, 30 травня. Вхід вільний