Виставка ««Педагогіка і педагоги в діяльності Всеукраїнської академії наук»

Одним із визначальних критеріїв успішності виставки є вибір теми. Закономірно, що тематика виставок Педагогічного музею України переважно стосується подій чи постатей, які мали (або й сьогодні мають) значний вплив на розвиток освіти і педагогічної науки. Музей  шляхом таких виставок постійно актуалізує спадщину українських педагогів, демонструє традиції українського шкільництва, прагне створити і підтримати позитивний образ педагога в сучасному  суспільстві.

До 100-річчя НАН України та 25-річчя НАПН України співробітниками музею підготовлено виставку «Педагогіка і педагоги в діяльності Всеукраїнської академії наук». Ця виставка має низку особливостей, з-поміж яких насамперед виділимо її мобільність — можливість показу не лише у музеї, а й у приміщеннях інших закладів. Ще одна специфічна риса виставки — її створення на основі наукової статті провідного українського історика освіти Ольги Сухомлинської «Педагогіка і педагоги в діяльності Всеукраїнської академії наук». Згадана стаття була вперше опублікована у «Історико-педагогічному альманасі» (2017, №1). Дещо пізніше, з новими акцентами та вдало підібраними ілюстраціями стаття побачила світ у журналі НАН України «Світогляд» під назвою «Про участь освітян у розбудові Всеукраїнської академії наук (19201930 роки)»  (2018, №2).

Саме поява цієї статті й викликала ідею створити на її основі виставку, яка б наочно продемонструвала, що в початковий період діяльності Всеукраїнської академії наук педагогіка була одним із пріоритетних напрямів діяльності провідної наукової установи нашої країни.

Виставка складається з п’яти банерів, які водночас є її структурними розділами: «Автори виставки», «Професійні об’єднання освітян»,  «Науково-педагогічна комісія ВУАН»,  «Публікації ВУАН з педагогічної науки (1918—1929)», «Персоналії та їхній внесок у педагогічну проблематику ВУАН».

Виставкові банери оформлено у блакитному тоні, який вигідно увиразнює як текстовий, так і ілюстративний матеріал. Кожен банер розпочинається логотипом Педагогічного музею України та гаслом «До 100-річчя НАН України та 25-річчя НАПН України», яке висвітлює одну з цілей виставки. Інша не менш важлива її мета — вшанувати пам’ять видатних українських педагогів. У нижній частині кожного банера розміщено сучасне фото будівлі Президії НАН України, що розташована на вул. Володимирській, 54. Споруду було зведено в 1850-х рр. за проектом архітектора О. Беретті як дівочий пансіон ім. графині Лєвашової (дружини київського генерал-губернатора 1833—1836 рр.). Із заснуванням у 1918 р. Української Академії Наук будівлю було передано їй, і протягом перших років існування майже всі установи Академії містились у цьому будинку.

Ще раз наголосимо, що виставка «Педагогіка і педагоги в діяльності Всеукраїнської академії наук» не статична: її показ можливий не лише у стінах музею. Такі пересувні банерні виставки, завдяки своїй мобільності, на сьогодні мають вагоме значення у роботі Педагогічного музею України, адже мобільна виставка підвищує доступність та суспільну значущість музейних фондів, сприяє відпрацюванню та вдосконаленню методів експозиційної та культурно-освітньої роботи музею. Окрім того, завдяки чіткій структурі, оригінальному художньо-дизайнерському оформленню та незначному обсягу виставка може бути розміщена на сучасних інформаційних ресурсах, насамперед на офіційному сайті музею http://pmu.in.uaта сторінці музею у соціальні мережі Facebook. Тож запрошуємо до співпраці усі зацікавлені навчальні заклади та наукові установи.

45931265_1174377266058819_8746174142039982080_n

Олександр Міхно,

директор Педагогічного музею України