Виставка «Чарівний світ писанки»

Українська писанка – це світло сонця і світ душі,

подих неба і дух землі, це геній нашого народу.

З неї, як із невибутнього яйця-райця, безкінечно

струмує творча сила митців з народу.

Вадим Мицик

Педагогический музей Украины

Виставка "Особливий світ писанки", фото 1

Традиція українського писанкарства – це давнє і вічно молоде мистецтво, яке вражає своєю художньою довершеністю, багатством сюжетних композицій, неповторністю кольорових гам. Невеличка за розміром, але глибока за змістом, українська писанка несе прадавні символи світорозуміння, поєднує минуле і сучасне, язичницьку віру у відновлення природи і християнську ідею воскресіння Людини – Духу. Мереживо на наших писанках, це не просто набір знаків, прикрас – це символічна мова, якою спілкувалися наші пращури зі Всесвітом. Українці споконвіку вірили в магічну силу писанки і були переконані, що вона приносить щастя, добро, достаток, захищає людей від зла. Їх дарували на знак перемир’я, побажання краси, здоров’я, сили, врожаю. Свячені писанки були оберегом житла від грому й вогню, а людей і тварин — від «лихого ока».

Педагогический музей Украины

Виставка "Особливий світ писанки", фото 2

Історія писанки та її символіка сягають своїм корінням глибокої давнини. Про це свідчать речі з доісторичних могил, руїни тисячолітніх будов у різних кінцях світу, в оздобах яких чітко простежуються символи сонця, хреста, свастики, кривульки, безконечника, спіралі, тобто ті знаки-символи, які маємо й на наших українських писанках. Різні народи світу шанували яйце і мали власну атрибутику його возвеличення. Однак, далеко не кожен народ зумів донести до сьогодення свої автохтонні графічні уявлення про життя так виразно, як український. Яскравим свідченням цього є не лише роботи знаних українських майстрів, а й писаночки, розписані молодим поколінням українців, які, вивчаючи символіку й техніку писанкового розпису, зберігають цю давню українську традицію. Творчі роботи саме юних майстрів писанкарської справи й представлено на виставці «Чарівний світ писанки».

Педагогический музей Украины

Виставка "Особливий світ писанки", фото 3

Це творчий доробок вихованців: Народного художнього колективу студії декоративно-прикладного мистецтва «Слов’яни-Арт» Центру дитячої та юнацької творчості Дніпровського району м. Києва; Гуртка «Писанкарство» Середньої загальноосвітньої школи № 186 Голосіївського району; Творчого об’єднання «Писанкарик» Центру позашкільної роботи Святошинського району; вихованців Будинку дитячої творчості Шевченківського району м. Києва, а саме: Творчого об’єднання «Світлиця», Зразкового художнього колективу дизайн-студії «Творчість», Творчого об’єднання «Фантазія», Творчого об’єднання «Дивограй», Зразкового художнього колективу «Калейдоскоп майстерності», Творчого об’єднання «Декоративно-прикладне мистецтво», Творчого об’єднання «Орігамі та паперопластика».

Педагогический музей Украины

Виставка "Особливий світ писанки", фото 4

Урочисте відкриття виставки відбулося 22 квітня в експозиційній залі Педагогічного музею України. Директор Педагогічного музею України — Володимир Малюга, відкриваючи виставку, наголосив на тому, що сьогодні мистецтво розпису писанки є одним із найцікавіших явищ української культури, а застосування цього виду декоративно-прикладного мистецтва в педагогічному процесі сприяє вихованню в дітей поваги до культурної спадщини своєї країни, формуванні естетичних смаків, національної свідомості, високих духовних якостей. З привітальним словом на відкритті виставки виступили – старший науковий співробітник лабораторії діяльності позашкільних закладів Інституту проблем виховання НАПНУ Анна Корнієнко та завідуюча методичним відділом Будинку дитячої творчості Шевченківського району Катерина Дрондіна.

Педагогический музей Украины

Виставка "Особливий світ писанки", фото 5

Окрім огляду великодньої експозиції гості та учасники заходу мали гарну нагоду відвідати майстер-клас з виготовлення витинанки, який провела майстриня Людмила Проценко.

Відкривають виставку матеріали з фонду Педагогічного музею. Це, в першу чергу, писанки розписані на курячих яйцях традиційним методом та дерев’яні писанки, виконані методом різьблення по дереву. Широко представлена на виставці й навчальна та методична література з музейних фондів, що стосується писанкарства. Це:

— навчально-методичні рекомендації для педагогів — «Школа писанкарства» підготовлені заслуженими майстрами народної творчості України Зоєю Сташук та Оксаною Білоус. У цьому посібнику педагоги, керівник гуртків знайдуть поурочне планування занять з писанкарства;

— посібник для дітей молодшого та середнього шкільного віку «Диво писанка», в якому в цікавій і доступній для дітей формі подано коротку історію виникнення писанки, опис видів писанок та їх орнаментів і, що найцікавіше – захоплюючий процес виготовлення писанки;

Педагогический музей Украины

Виставка "Особливий світ писанки", фото 6

— науково-популярне видання «Світ української писанки» (уп.: С. Сітько й Т. Русанова) присвячене життєвому і творчому шляху видатного знавця декоративного писанкового розпису Ерасту Володимировичу Біняшевському;

— книга Віри Манько «Українська народна писанка», в якій подано цікаву інформацію про народні вірування, звичаї та обрядові дійства пов’язані з писанками та Великоднем. Наведені приклади великодніх забав з писанками.

Окремими розділами представлено творчі роботи з писанкарства вихованців гуртків позашкільних навчальних закладів. Чільне місце в цих розділах займають групові та індивідуальні колекції писанок, згруповані відповідно до тематики, техніки виконання, або вікової групи виконавців.

Окрім писанок, на виставці представлено також: творчі роботи на великодню тематику виконані з природних матеріалів, тканини, паперу, бісеру; вишивка та петриківський розпис.

Педагогический музей Украины

Виставка "Особливий світ писанки"

Особливу роль у великодній експозиції відведено й системі святкових хатніх прикрас – покутнім голубам, великоднім дзвонам, ангелам, герданам з писанок, лялькам-мотанкам, витинанкам.

Кожна творча робота, представлена на виставці, не важливо, виконана вона 6-річною дитиною, чи керівником гуртка, є унікальним твором мистецтва, що зачаровує своєю вишуканістю і неповторністю.

Виставка «Чарівний віт писанки» працюватиме до кінця травня

2011 року.

Вікторія БОНДАРЕНКО, науковий співробітник педагогічного музею України.